Składniki: - 25 dag Matjasów korzennych, - słoik buraczków marynowanych, - oliwa z oliwek, - pieprz cytrynowy, - dwa plasterki cytryny oraz natka selera dla ozdoby. Składniki dipu: - 150 ml jogurtu naturalnego, - 2 łyżki majonezu, - 1 łyżka musztardy francuskiej. Sposób przygotowania: Buraczki odsączyć z zalewy oraz pokroić w cienkie plasterki, a następnie ułożyć je na półmisku tak, by na siebie zachodziły. Matjasy korzenne odsączyć z zalewy i pokroić w trójkąty. Ułożyć jedną ich warstwę na buraczkach. Całość polać oliwą z oliwy oraz posypać kilkoma szczyptami pieprzu cytrynowego. Danie ozdobić półplasterkami cytryny oraz natką. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Przełożyć do niedużej miseczki i również ozdobić listkami natki.