Świąteczne ciasta

Smakują wyśmienicie!

Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa123RF/PICSEL

Rolada jak pień drzewa

Sposób przygotowania

1. Składniki na krem zmiksuj, schłodź. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę i cynamon. Dodaj pianę z białek z cukrem i żółtka. Wsyp składniki suche, startą czekoladę. Wymieszaj. 

2. Masę wylej, piecz 12 minut w temp. 180°C. Zwiń. Schłodź. Posmaruj połową kremu, zwiń. Ułóż resztę kremu, zrób wzorki.  

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Szarlotka w choineczki

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj jajko, cukier, sól i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Jabłka umyj, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Na patelnię wlej wodę, wsyp cukier i podgrzewaj, aż zbrązowieje. Dodaj masło, jabłka i smaż 10 minut. Wsyp rodzynki i wymieszaj. 

2. Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i wylep nią natłuszczoną formę. Wyłóż jabłka. Drugą część ciasta podziel na 2 części. Jedną rozwałkuj, potnij na paski i ułóż na wierzchu, robiąc kratkę. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij choinki i gwiazdki. Ułóż je na wierzchu. Piecz godzinę w temp. 180°C.  

Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotkaInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas