Świąteczne przysmaki
Nie może ich zabraknąć!
Śledzik z ziemniakiem
Sposób przygotowania
1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. Zmiażdż ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie odsącz i natrzyj przyprawami. Dwie cebule obierz i poszatkuj. Obłóż śledzie, zalej olejem.
2. Ziemniaki ugotuj. Przetnij na pół i posmaruj masłem. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z majonezem, posiekaną cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dodaj sok z cytryny. Przypraw, wymieszaj. Sos nakładaj na połówki ziemniaków. Ułóż śledzia i ozdób pokrojoną papryką, plastrami cytryny i koperkiem.
Kutia
Sposób przygotowania
1. Pszenicę opłucz, mocz godzinę, ugotuj w osolonej wodzie, odsącz na sitku, odciskając dobrze resztę wody. Wysyp do dużej miski.
2. Dodaj do pszenicy resztę składników kutii. Miód podgrzej, by był w postaci płynnej. i wlej do masy. Całość delikatnie wymieszaj. Dekoruj pomarańczą. Przed podaniem schłodź.
Pasztet
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku zrumień obraną cebulę. Dodaj marchewki, por, seler i pietruszkę. Włóż umyte udka kurczaka, pokrojony boczek, zalej 2 litrami wody. Przypraw. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny.
2. Mięso wyjmij. Rosół przecedź przez gęste sitko. W wywarze namocz kajzerkę i odciśnij, a następnie dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotuj 20 minut. Mięso kurczaka obierz z kości. Dodaj boczek, odciśniętą bułkę, masło i ugotowaną wątróbkę. Całość zmiel dwukrotnie w maszynce. Wbij żółtka i dodaj ubite białka. Przypraw. Formę posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Piecz 1,5 godz. w temp. 180°C.
Pierogi
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól i masło. Powoli wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Dodaj nieco zimnej wody, wymieszaj. Wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny.
2. Suszone grzyby zalej wodą, po godzinie ugotuj. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebule. Połowę odłóż do miski. Do pozostałej cebuli dodaj pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, aż odparują. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 15 minut.
3. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Szklanką wykrawaj kółeczka. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z usmażoną cebulką.
Eintopf
Sposób przygotowania
1. Na smalcu zrumień pokrojony boczek, karkówkę, cebulę, startą na tarce marchewkę, smaż. Zalej wodą i przypraw solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Dodaj suszone grzyby. Gotuj 40 minut.
2. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną, paprykę, posiekane jabłko i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotuj godzinę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu i podlewając ciepłą wodą. Pod koniec dodaj koncentrat i zasmażkę z masła i mąki. Eintopf podawaj wymieszany z ugotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.
Kurczak pieczony
Sposób przygotowania
1. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, estragonem, słodką i ostrą papryką. Do środka włóż obraną cebulę, plastry cytryny, zioła. Nogi kurczaka zwiąż i oblej roztopionym masłem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż metalową kratkę.
2. Połóż kurczaka i piecz 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C, przekręcając co 30 minut. W połowie pieczenia odlej tłuszcz i polej mięso. By skórka była chrupiąca, pod koniec włącz funkcję grilla. Podawaj z gotowanymi warzywami.