Świąteczne przysmaki
Nie może ich zabraknąć!

Śledzik z ziemniakiem
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 8 kulek ziela angielskiego
- 3 cebule
- 2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 8 dużych ziemniaków
- łyżka masła
- 4 małe ogórki kiszone
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżka
- posiekanej natki pietruszki
- 2 cytryny
- pieprz mielony
- czerwona papryka
- koperek
Sposób przygotowania
1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. Zmiażdż ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie odsącz i natrzyj przyprawami. Dwie cebule obierz i poszatkuj. Obłóż śledzie, zalej olejem. 2. Ziemniaki ugotuj. Przetnij na pół i posmaruj masłem. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z majonezem, posiekaną cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dodaj sok z cytryny. Przypraw, wymieszaj. Sos nakładaj na połówki ziemniaków. Ułóż śledzia i ozdób pokrojoną papryką, plastrami cytryny i koperkiem.

Kutia
Składniki
- 20 dag pszenicy
- pół puszki masy makowej
- 10 dag orzechów włoskich łuskanych
- 10 dag orzechów laskowych
- 2 łyżki migdałów krojonych w słupki
- 2 łyżki karmelizowanej skórki pomarańczowej
- kilka suszonych daktyli
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki miodu
- pomarańcza
Sposób przygotowania
1. Pszenicę opłucz, mocz godzinę, ugotuj w osolonej wodzie, odsącz na sitku, odciskając dobrze resztę wody. Wysyp do dużej miski. 2. Dodaj do pszenicy resztę składników kutii. Miód podgrzej, by był w postaci płynnej. i wlej do masy. Całość delikatnie wymieszaj. Dekoruj pomarańczą. Przed podaniem schłodź.

Pasztet
Składniki
- cebula
- 2 marchewki
- por
- 1/2 selera
- pietruszka
- 5 udek kurczaka
- 50 dag surowego boczku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- kajzerka
- 30 dag wątróbki
- łyżka masła
- 3 jajka
- gałka muszkatołowa
- łyżka smalcu
- łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku zrumień obraną cebulę. Dodaj marchewki, por, seler i pietruszkę. Włóż umyte udka kurczaka, pokrojony boczek, zalej 2 litrami wody. Przypraw. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny. 2. Mięso wyjmij. Rosół przecedź przez gęste sitko. W wywarze namocz kajzerkę i odciśnij, a następnie dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotuj 20 minut. Mięso kurczaka obierz z kości. Dodaj boczek, odciśniętą bułkę, masło i ugotowaną wątróbkę. Całość zmiel dwukrotnie w maszynce. Wbij żółtka i dodaj ubite białka. Przypraw. Formę posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Piecz 1,5 godz. w temp. 180°C.

Pierogi
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- sól
- łyżka masła
- farsz
- 5 dag grzybów suszonych
- 1 kg pieczarek
- olej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól i masło. Powoli wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając. Dodaj nieco zimnej wody, wymieszaj. Wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny. 2. Suszone grzyby zalej wodą, po godzinie ugotuj. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebule. Połowę odłóż do miski. Do pozostałej cebuli dodaj pieczarki. Smaż, cały czas mieszając, aż odparują. Dodaj pokrojone grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 15 minut. 3. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Szklanką wykrawaj kółeczka. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z usmażoną cebulką.

Eintopf
Składniki
- cebula
- łyżeczka smalcu
- 20 dag boczku wędzonego
- 30 dag karkówki
- marchewka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- 5 suszonych grzybów
- 80 dag kapusty kiszonej
- czerwona papryka
- jabłko
- sól
- 20 dag kiełbasy
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pieprz
- 1 kg ziemniaków
- natka
Sposób przygotowania
1. Na smalcu zrumień pokrojony boczek, karkówkę, cebulę, startą na tarce marchewkę, smaż. Zalej wodą i przypraw solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Dodaj suszone grzyby. Gotuj 40 minut. 2. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną, paprykę, posiekane jabłko i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotuj godzinę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu i podlewając ciepłą wodą. Pod koniec dodaj koncentrat i zasmażkę z masła i mąki. Eintopf podawaj wymieszany z ugotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.

Kurczak pieczony
Składniki
- kurczak
- estragon
- słodka i ostra papryka w proszku
- pieprz
- cebula
- cytryna
- gałązki tymianku i rozmarynu
- natka pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania
1. Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, estragonem, słodką i ostrą papryką. Do środka włóż obraną cebulę, plastry cytryny, zioła. Nogi kurczaka zwiąż i oblej roztopionym masłem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż metalową kratkę. 2. Połóż kurczaka i piecz 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C, przekręcając co 30 minut. W połowie pieczenia odlej tłuszcz i polej mięso. By skórka była chrupiąca, pod koniec włącz funkcję grilla. Podawaj z gotowanymi warzywami.