Reklama

Reklama

Świąteczne przysmaki

Nie może ich zabraknąć!

Śledzik z ziemniakiem

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 8 dużych ziemniaków
  • łyżka masła
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka
  • posiekanej natki pietruszki
  • 2 cytryny
  • pieprz mielony
  • czerwona papryka
  • koperek

Sposób przygotowania

1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. Zmiażdż ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie odsącz i natrzyj przyprawami. Dwie cebule obierz i poszatkuj. Obłóż śledzie, zalej olejem. 

2. Ziemniaki ugotuj. Przetnij na pół i posmaruj masłem. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z majonezem, posiekaną cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dodaj sok z cytryny. Przypraw, wymieszaj. Sos nakładaj na połówki ziemniaków. Ułóż śledzia i ozdób pokrojoną papryką, plastrami cytryny i koperkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje