Świąteczne serniczki
Z marcepanowymi ozdobami.
Składniki:
- 400 g kremowego twarożku
- 100 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 75 ml oleju
- 200 ml mleka
- 300 g masy marcepanowej
- Barwniki spożywcze
- Cukier puder
Przygotowanie:
Twarożek, 60 g cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego dobrze wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, olej i mleko. Dodać mąkę, wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do muffinek. Najpierw nakładać ciasto, a następnie masę serową. Piec w 175 st. C przez ok. 30 minut. Po 10 minutach wyjąć i odstawić, aby ostygły.
Marcepan wyrobić z 40 g cukru pudru. Odrobinę masy zafarbować na czerwono. ¼ marcepanu zafarbować na zielono, resztę na żółto.
Z żółtego marcepanu uformować 12 kurczaków, z czerwonego zrobić im dzioby. Zielony marcepan przecisnąć przez praskę do ziemniaków, aby powstała "trawa". Oczy zrobić z kryształków cukru. Całość oprószyć cukrem pudrem.