Reklama

Reklama

Świąteczne serniczki

Z marcepanowymi ozdobami.


Reklama

Składniki:

  • 400 g kremowego twarożku
  • 100 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 300 g masy marcepanowej
  • Barwniki spożywcze
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Twarożek, 60 g cukru pudru i opakowanie cukru waniliowego dobrze wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, olej i mleko. Dodać mąkę, wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do muffinek. Najpierw nakładać ciasto, a następnie masę serową. Piec w 175 st. C przez ok. 30 minut. Po 10 minutach wyjąć i odstawić, aby ostygły.

Marcepan wyrobić z 40 g cukru pudru. Odrobinę masy zafarbować na czerwono. ¼ marcepanu zafarbować na zielono, resztę na żółto.

Z żółtego marcepanu uformować 12 kurczaków, z czerwonego zrobić im dzioby. Zielony marcepan przecisnąć przez praskę do ziemniaków, aby powstała "trawa". Oczy zrobić z kryształków cukru. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje