Świąteczne śledzie w czterech wersjach
Przygotuj je na świąteczny stół. W tych wydaniach są wyjątkowo smaczne!
Kąski w pieprzowej marynacie
Sposób przygotowania
Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 12 godzin. W tym czasie kilka razy zmieniaj wodę. Cebulę obierz i wraz z korniszonami pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzuć wszystkie ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Mieszając, smaż przyprawy przez 2 minuty (dzięki temu ich aromat będzie intensywniejszy).
Uprażone ziarenka zdejmij z patelni. Składniki zalewy zagotuj, przestudź. Wymoczone filety osusz, pokrój na kawałeczki. Ułóż w słoiku, przekładając je pokrojoną cebulą, ogórkami, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Zalej marynatą.
Słoik zakręć. Wstaw do lodówki i marynuj co najmniej 2 dni. Gotowe śledzie podawaj z dodatkiem razowego pieczywa albo pumpernikla.
Rolmopsy z suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania
Płaty śledziowe zalej zimną wodą, mocz przez 3-4 godziny, kilka razy zmieniając wodę. W tym czasie chili oczyść z pestek, strączek opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Pomidory potnij w paski. Zalewę zachowaj. Wymoczone śledzie wyjmij, osusz. Pokrojoną cebulę zeszklij na 1 łyżeczce zalewy z pomidorów.
W miseczce połącz koncentrat pomidorowy z chili oraz jeszcze ciepłą cebulą. Wlej pozostałą zalewę z pomidorów. Dołóż posiekane orzechy i pocięte pomidory. Dolej ocet. Dobrze wymieszaj (jeśli mrynatą jest zbyt gęsta, dodaj trochę oleju rzepakowego).
Śledzie ułóż w szklanej miseczce. Polej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na 1-2 dni. Potem filety zwiń. Do środka rulonów wetknij paseczki pomidorów z marynaty. Udekoruj orzechami i ew. bazylią.
Korzenne romby z cebulką
Sposób przygotowania
Filety śledziowe zalej zimną wodą. Mocz przez kilka godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie wyjmij i dobrze osusz. Potem pokrój w niewielkie romby. Cukier puder utrzyj z cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem oraz listkami laurowymi. Śledzie ułóż w misce. Posyp mieszanką korzenną.
Naczynie szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Zeszklij je na oleju, mieszając. Zdejmij z ognia. Połącz z koncentratem pomidorowym.
Przypraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Wystudź. Przygotowaną masę cebulową wymieszaj z kawałeczkami filetów śledziowych. Przełóż do głębokiego naczynia, szczelnie przykryj folią. Marynuj w lodówce przez dobę.
Sałatka z burakami z winną nutą
Sposób przygotowania
Filety śledziowe mocz przez noc w zimnej wodzie. Buraki wyszoruj, gotuj we wrzątku przez 90 minut (ew. upiecz je). Miękkie buraki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki.
Cebulę obierz, grubo posiekaj, przelej na sitku wrzątkiem i osącz. Jabłko obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, by jabłko nie ściemniało. Pozostałe składniki: wymoczone śledzie, ugotowane buraki, jajka i ogórki drobno pokrój.
Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz octem winnym. Pokrojone składniki sałatki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sosem. Dobrze wymieszaj. Sałatkę wstaw na 1-2 godziny do lodówki.