Świąteczne śledzie w czterech wersjach

Śledzie w marynacie
Śledzie w marynacie123RF/PICSEL

Kąski w pieprzowej marynacie

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • 3 korniszony
  • 1 duża cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • po 5 ziarenek białego i zielonego pieprzu
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu
  • 2 listki laurowe

- zalewa

  • 2/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. octu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami123RF/PICSEL

Rolmopsy z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 chili
  • 1 słoik (ok. 35 dag) suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich + całe połówki do dekoracji

Sposób przygotowania

Śledzie z cebulką
Śledzie z cebulką123RF/PICSEL

Korzenne romby z cebulką

Składniki

  • 60 dag filetów śledziowych
  • 5 cebul
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe (pokruszone)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka mieszanki mielonego imbiru cynamonu, goździków i pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania

Śledzie z buraczkami
Śledzie z buraczkami123RF/PICSEL

Sałatka z burakami z winną nutą

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych w oleju
  • 2 czerwone buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?