Reklama

Reklama

Świąteczne śledzie w czterech wersjach

Przygotuj je na świąteczny stół. W tych wydaniach są wyjątkowo smaczne!

Kąski w pieprzowej marynacie

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • 3 korniszony
  • 1 duża cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • po 5 ziarenek białego i zielonego pieprzu
  • 10 ziarenek czerwonego pieprzu
  • 2 listki laurowe

Składniki - zalewa

  • 2/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. octu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 12 godzin. W tym czasie kilka razy zmieniaj wodę. Cebulę obierz i wraz z korniszonami pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzuć wszystkie ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego. Mieszając, smaż przyprawy przez 2 minuty (dzięki temu ich aromat będzie intensywniejszy). 

Uprażone ziarenka zdejmij z patelni. Składniki zalewy zagotuj, przestudź. Wymoczone filety osusz, pokrój na kawałeczki. Ułóż w słoiku, przekładając je pokrojoną cebulą, ogórkami, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Zalej marynatą. 

Reklama

Słoik zakręć. Wstaw do lodówki i marynuj co najmniej 2 dni. Gotowe śledzie podawaj z dodatkiem razowego pieczywa albo pumpernikla. 

Rolmopsy z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 chili
  • 1 słoik (ok. 35 dag) suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich + całe połówki do dekoracji

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe zalej zimną wodą, mocz przez 3-4 godziny, kilka razy zmieniając wodę. W tym czasie chili oczyść z pestek, strączek opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Pomidory potnij w paski. Zalewę zachowaj. Wymoczone śledzie wyjmij, osusz. Pokrojoną cebulę zeszklij na 1 łyżeczce zalewy z pomidorów. 

W miseczce połącz koncentrat pomidorowy z chili oraz jeszcze ciepłą cebulą. Wlej pozostałą zalewę z pomidorów. Dołóż posiekane orzechy i pocięte pomidory. Dolej ocet. Dobrze wymieszaj (jeśli mrynatą jest zbyt gęsta, dodaj trochę oleju rzepakowego). 

Śledzie ułóż w szklanej miseczce. Polej przygotowaną marynatą, przemieszaj. Przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki na 1-2 dni. Potem filety zwiń. Do środka rulonów wetknij paseczki pomidorów z marynaty. Udekoruj orzechami i ew. bazylią.  

Korzenne romby z cebulką

Składniki

  • 60 dag filetów śledziowych
  • 5 cebul
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe (pokruszone)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka mieszanki mielonego imbiru cynamonu, goździków i pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania

Filety śledziowe zalej zimną wodą. Mocz przez kilka godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie wyjmij i dobrze osusz. Potem pokrój w niewielkie romby. Cukier puder utrzyj z cynamonem, goździkami, imbirem, pieprzem oraz listkami laurowymi. Śledzie ułóż w misce. Posyp mieszanką korzenną. 

Naczynie szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia cebule obierz, pokrój w grubsze plasterki. Zeszklij je na oleju, mieszając. Zdejmij z ognia. Połącz z koncentratem pomidorowym. 

Przypraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Wystudź. Przygotowaną masę cebulową wymieszaj z kawałeczkami filetów śledziowych. Przełóż do głębokiego naczynia, szczelnie przykryj folią. Marynuj w lodówce przez dobę.

Sałatka z burakami z winną nutą

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych w oleju
  • 2 czerwone buraki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Filety śledziowe mocz przez noc w zimnej wodzie. Buraki wyszoruj, gotuj we wrzątku przez 90 minut (ew. upiecz je). Miękkie buraki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki. 

Cebulę obierz, grubo posiekaj, przelej na sitku wrzątkiem i osącz. Jabłko obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, by jabłko nie ściemniało. Pozostałe składniki: wymoczone śledzie, ugotowane buraki, jajka i ogórki drobno pokrój. 

Majonez wymieszaj ze śmietaną oraz octem winnym. Pokrojone składniki sałatki wymieszaj w miseczce. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej sosem. Dobrze wymieszaj. Sałatkę wstaw na 1-2 godziny do lodówki. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje