Świąteczne torciki malinowe z ajerkoniakiem

Bardzo efektowne!

Składniki:


Reklama

  • 450 g mrożonych malin
  • 3 jajka
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 8 płatów żelatyny
  • 3-4 łyżki + 175 g cukru pudru
  • 350 g kremowego twarożku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml + 4 łyżki likieru jajecznego
  • maliny i posiekane pistacje do dekoracji.

Przygotowanie:

Maliny odłożyć, aby odtajały. Jajka rozdzielić, do białek dodać 3 łyżki zimnej wody i ubić je na sztywną pianę, wsypując 100 g cukru i szczyptę soli. Wmieszać żółtka.

Mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana wymieszać, stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (32x39 cm) i wyrównać. W rozgrzanym do 200 st. Piekarniku piec ok 10 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną cukrem powierzchnię, delikatnie zdjąć papier i zostawić, aby ostygło.

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z 3-4 łyżkami cukru pudru. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić i zmieszać z najpierw 2 łyżkami malinowego przecieru, a następnie z jego resztą. Odstawić na 5-10 minut w chłodne miejsce, aż masa zacznie tężeć. Z ciasta wyciąć 24 krążki. 12 krążków zawinąć w wilgotną ściereczkę, pozostałe umieścić w pierścieniach cukierniczych (6 cm O, 5 cm wysokości) - można też użyć sztywnej (np. podwójnie złożonej) folii aluminiowej. Na ciasto nałożyć masę malinową i odstawić na 2 godziny w głodne miejsce.

4 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, 75 g cukru, cukier waniliowy i 100 ml likieru jajecznego wyrobić za pomocą robota kuchennego. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z 2 łyżkami masy, a następnie dodać do reszty masy i wymieszać. Krem odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i wmieszać gdy masa zacznie tężeć. Krem rozdzielić na torciki przykryć pozostałymi krążkami ciasta. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Z 175 g cukru pudru i 4 łyżek likieru zrobić polewę. Torciki uwolnić z pierścieni, polać przygotowaną polewą, odstawić do zastygnięcia. Dekorować pistacjami i malinami.

 


Czas przygotowania 75 minut

Jedna porcja zawiera 1470 kJ/351 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje