Świąteczne torciki malinowe z ajerkoniakiem
Bardzo efektowne!

Składniki:
- 450 g mrożonych malin
- 3 jajka
- 175 g cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 8 płatów żelatyny
- 3-4 łyżki + 175 g cukru pudru
- 350 g kremowego twarożku
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 ml + 4 łyżki likieru jajecznego
- maliny i posiekane pistacje do dekoracji.
Przygotowanie:
Maliny odłożyć, aby odtajały. Jajka rozdzielić, do białek dodać 3 łyżki zimnej wody i ubić je na sztywną pianę, wsypując 100 g cukru i szczyptę soli. Wmieszać żółtka.
Mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana wymieszać, stopniowo dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (32x39 cm) i wyrównać. W rozgrzanym do 200 st. Piekarniku piec ok 10 minut. Ciasto wyłożyć na posypaną cukrem powierzchnię, delikatnie zdjąć papier i zostawić, aby ostygło.
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito, wymieszać z 3-4 łyżkami cukru pudru. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić i zmieszać z najpierw 2 łyżkami malinowego przecieru, a następnie z jego resztą. Odstawić na 5-10 minut w chłodne miejsce, aż masa zacznie tężeć. Z ciasta wyciąć 24 krążki. 12 krążków zawinąć w wilgotną ściereczkę, pozostałe umieścić w pierścieniach cukierniczych (6 cm O, 5 cm wysokości) - można też użyć sztywnej (np. podwójnie złożonej) folii aluminiowej. Na ciasto nałożyć masę malinową i odstawić na 2 godziny w głodne miejsce.
4 płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, 75 g cukru, cukier waniliowy i 100 ml likieru jajecznego wyrobić za pomocą robota kuchennego. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z 2 łyżkami masy, a następnie dodać do reszty masy i wymieszać. Krem odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i wmieszać gdy masa zacznie tężeć. Krem rozdzielić na torciki przykryć pozostałymi krążkami ciasta. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Z 175 g cukru pudru i 4 łyżek likieru zrobić polewę. Torciki uwolnić z pierścieni, polać przygotowaną polewą, odstawić do zastygnięcia. Dekorować pistacjami i malinami.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 1470 kJ/351 kcal