Czym zastąpić rybę po grecku? Przepisy, które odmienią twój świąteczny stół

Czym zastąpić rybę po grecku? Śledzie i tarta to idealne zamienniki
Czym zastąpić rybę po grecku? Śledzie i tarta to idealne zamienniki123RF/PICSEL

Czym zastąpić rybę po grecku?

Zobacz również:

Warzywne kotleciki z sosem pomidorowym

Placuszki warzywne
Placuszki warzywne123RF/PICSEL
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki),
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa),
  • 2 łyżki bułki tartej (lub bezglutenowej panierki),
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Szczypta cukru,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka oliwy.
  1. Zetrzyj marchew, pietruszkę i seler na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie podsmaż na złoty kolor.
  3. W blenderze zmiksuj ciecierzycę na gładką masę. Dodaj starte warzywa, cebulę z czosnkiem, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż będą złociste. Możesz je też upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę.

Śledzie w orientalnym stylu

  • 500 g filetów śledziowych a’la matias,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru (około 3 cm),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • sok z połowy limonki,
  • garść świeżej kolendry.
Śledzie
Śledzie123RF/PICSEL
  1. Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, wymieniając wodę co godzinę.
  2. W międzyczasie przygotuj marynatę: w misce wymieszaj mleczko kokosowe z drobno posiekanym imbirem, czosnkiem i chili. Dodaj cukier, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
  3. Odsączone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do marynaty. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby smaki się przegryzły.

Tarta z warzywami i wędzonym łososiem

Chrupiąca tarta z łososiem i szpinakiem
Chrupiąca tarta z łososiem i szpinakiem123RF/PICSEL
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
  1. Zagnieć składniki na ciasto, uformuj kulę, owiń folią i schłódź w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Piecz w 180°C przez 15 minut.
  2. Na patelni podsmaż szpinak, aż straci objętość. Ostudź.
  3. W misce wymieszaj mascarpone z jajkami, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj szpinak i pokrojonego łososia.
  4. Wylej masę na podpieczony spód i piecz kolejne 25 minut.

Co zamiast ryby po grecku? Pieczony bakłażan z farszem

  • 2 duże bakłażany,
  • 300 g grzybów leśnych (lub pieczarek),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji.
  1. Przekrój bakłażany wzdłuż, wydrąż miąższ i posól je wewnątrz. Odstaw je na 20 minut, by pozbyć się goryczki.
  2. Posiekaj grzyby, miąższ z bakłażana, cebulę i czosnek. Podsmaż wszystko na oliwie, dopraw solą i pieprzem.
  3. Wypełnij bakłażany farszem, przełóż na blachę i piecz w 200°C przez 30 minut.

"Ryba" z tofu w sosie z białego wina

  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 2 arkusze nori,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz do smaku.
  1. Tofu pokrój na plastry, zamarynuj w sosie sojowym, soku z cytryny i pokruszonym nori. Odstaw na godzinę, aby tofu przesiąkło aromatami.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu na złocisty kolor z obu stron.
  3. Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka. Następnie wlej wino i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj kapary, sól i pieprz do smaku.

Zobacz również: