Światowy Dzień Nutelli
Któż nie zna smaku aksamitnie gładkiego, orzechowo-czekoladowego kremu i uczucia wyjadania go łyżeczką wprost ze słoika? W zdrowej wersji proponuje go nawet sama Anna Lewandowska. We wtorek przypada Światowy Dzień Nutelli.
Anna Lewandowska na swoim blogu Healthy Plan By Ann dzieli się z internautami propozycjami ćwiczeń, ale też przepisami na dania w wersji fit. Można tam znaleźć też propozycje na zdrowe słodycze, w tym na znany łasuchom na całym świecie czekoladowy przysmak z orzechów laskowych i czekolady.
"Tak naprawdę to przepis dla wszystkich nutello- i czekolado- maniaków. Jest to także znakomity, zdrowy zamiennik dla najmłodszych. Jeśli sami przygotowujecie słodycze, macie pewność, co znajduje się w ich wnętrzu. Są zdrowe, bez dodatków, a równie pyszne jak te na sklepowych półkach" - przekonuje trenerka.
Do przygotowania jej domowej Nutelli potrzebne będą następujące składniki: 150 g daktyli, 20 g oleju kokosowego, 60 g orzechów laskowych, 100 ml mleka kokosowego oraz 3 duże łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie kremu zaczynamy od namoczenia daktyli w gorącej wodzie przez około 15 minut. Później wyjmujemy z nich pestki i wraz z pozostałymi produktami blendujemy je na gładką masę, by od razu móc się nim zajadać. Resztę, o ile coś z niego zostanie, kremu przechowujemy w słoiczku w lodówce.
Ciekawą propozycją jest wersja kokosowa tego kremu. "Ta "Nutella" wygrała wszystkie rankingi w moim domu! Jeśli ktoś lubi orzechy, czekoladę o kokosa to może się uzależnić" - przekonuje Lewandowska i zaznacza, że krem zrobiła w 5 minut.
Do tego kremu potrzebne będzie: 30 g musu kokosowego, 5 daktyli, kopiasta łyżka kakao, 30 g masła orzechowego i 100 ml jogurtu roślinnego.
Podobnie jak poprzednio, daktyle namaczamy we wrątku, pozbywamy ich pestek i blendujemy wszystkie składniki.
"Kochani, takie zdrowe przekąski naprawdę nie ustępują w smaku tym sklepowym, a są o niebo zdrowsze. Zerknijcie na składniki i sami się przekonajcie próbując przygotować takie cudeńko" - zachęca Lewandowska.