Światowy Dzień Spaghetti 2023. Co zrobić, by danie wyszło idealnie?

Światowy Dzień Spaghetti przypada czwartego stycznia i wiąże się z kulinarnymi obchodami. Spaghetti to rodzaj cienkiego i długiego makaronu. Potocznie mówi się tak o całym daniu, do którego dodaje się różne sosy. To świetna okazja, by ugotować ten pyszny posiłek dla swoich bliskich lub przyjaciół. Z kulturą którego kraju związane jest spaghetti? Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Spaghetti to pyszne i szybkie danie
Spaghetti to pyszne i szybkie danie123RF/PICSEL

  • Spaghetti to popularny posiłek wywodzący się z Włoch. Jest serwowany w restauracjach na całym świecie.
  • Danie najlepiej smakuje z sosem napoli czy bolognese. Przygotuj je samodzielnie, a nadmiar przechowuj w słoikach.
  • Danie możesz spożywać praktycznie z każdym rodzajem mięsa. Lepiej zmielić je samodzielnie, gdyż będziesz mieć pewność, że jest świeże.

Światowy Dzień Spaghetti 2023

Makaron spaghetti uważa się za najstarszy z makaronów na świecie. Jest on długi i cienki, a jego nazwa oznacza "sznurek". We Włoszech znalazł się w XIV wieku dzięki arabskim podróżnikom. Tradycyjne spaghetti serwowane jest z sosem bolognese, napoli lub puttanesca. Ich głównymi składnikami są pomidory, czosnek, aromatyczne przyprawy i oliwa. Włosi dodają również ser parmezan lub pecorino.

Jak ugotować makaron spaghetti?

Makaron spaghetti ma długość około 80 centymetrów i jest produkowany z pszenicy durum. Prawidłowo ugotowany makaron powinien być lekko twardy, ale nie surowy. Najczęstszym błędem jest jednak jego rozgotowanie. Wystarczy, że do sporej wielkości naczynia nalejesz wody i lekko ją osolisz. Następnie zagotuj wodę, a nitki przełam na pół. Gotuj makaron na małym ogniu przez około 10 minut. Co pewien czas sprawdzaj twardość produktu. Na koniec odcedź makaron i przepłucz pod zimną wodą.

Jakie mięso najlepiej pasuje do spaghetti?

Spaghetti można jest z wołowiną, mięsem drobiowym czy wieprzownią
Spaghetti można jest z wołowiną, mięsem drobiowym czy wieprzownią123RF/PICSEL

Do spaghetti najlepiej pasuje zmielone mięso. Warto unikać gotowego już produktu, gdyż nie wiadomo, co kryje się w jego składzie. Lepiej kup mięso w kawałkach i zmiel je samodzielnie w domu. Wtedy będziesz mieć pewność, że jest ono świeże i smaczne. Do spaghetti możesz użyć prawie każdego rodzaju mięsa. Drobiowe będzie charakteryzować subtelny i wyrazisty smak. Wołowina dobrze posmakuje z warzywami i przygotowanym sosem. Natomiast wieprzowina może być dość problematyczna. Wynika to z tego, że jej aromat wybija się ponad resztę dania. Dołożenie odpowiednich przypraw rozwiąże kłopot. Rodzaje mięs można też ze sobą mieszać. Sposób przygotowania różni się w zależności od gatunku.

Jakie przyprawy do spaghetti?

Przyprawy do spaghetti odgrywają kluczową rolę, gdyż nadają potrawie smak i odpowiedni zapach. Oto lista najważniejszych przypraw:

  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Bazylię i oregano dobrze dodać w świeżej formie, gdyż danie smakuje wtedy lepiej. Ponadto takie zioła mają korzystniejszy wpływ na zdrowie. Są też elementem dekoracyjnym potrawy.

Domowy sos do spaghetti do słoików

Pozostały sos do spaghetti przechowuj w lodówce, by nie stracił swojej świeżości
Pozostały sos do spaghetti przechowuj w lodówce, by nie stracił swojej świeżości123RF/PICSEL

Poniżej przedstawiamy przepis na najbardziej popularny sos do spaghetti, czyli bolognese.

Składniki:

  • 150 gramów wieprzowego mięsa mielonego i 150 gramów wołowego mięsa mielonego,
  • czerwona cebula,
  • marchewka,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 50 gramów boczku,
  • dwie lampki wina wytrawnego,
  • dwie puszki pomidorów bez skórek,
  • świeża bazylia i oregano,
  • liść laurowy,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich, słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, boczek, cebulę i czosnek pokrój na małe kawałki. Pomidory zmiksuj, by uzyskać papkę.
  2. Rozgrzej patelnię i nalej oliwy z oliwek, włóż na nią pokrojone kawałki czosnku, cebuli i boczku. Po chwili dorzuć marchew.
  3. Następnie dodaj mięso mielone i mieszaj co kilka chwil. 
  4. Dolej wina i poczekaj, aż odparuje. Na koniec dołóż pomidory i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około dwie godziny. 

Nie zapomnij o świeżych, posiekanych ziołach. Udekoruj nimi danie nałożone już na talerz. Niewykorzystany sos przełóż do słoików, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas