Reklama

Reklama

Światowy Dzień Tiramisu

Czwartek został ogłoszony przez włoskich kucharzy Światowym Dniem Tiramisu. Szefowie kuchni chcą wykorzystać to święto, by przypomnieć, czym jest słynny deser, a czym być nie powinien i jak nie należy go przygotowywać. My podajemy przepis na jego klasyczną wersję i pięć "wariacji na temat", dla tych, którzy lubią eksperymentować.



Reklama

W obchodach Dnia Tiramisu mają wziąć tysiące kucharzy i cukierników oraz restauratorów we Włoszech i w innych krajach. Będą oni serwować najlepsze wersje tego przysmaku.

  Pomysłodawca tego święta, stowarzyszenie 2 tysięcy włoskich kucharzy z 70 krajów świata za cel stawia sobie przypomnienie wszystkim, że jakość tiramisu zależy od użytych do niego oryginalnych składników. Kucharze mają też wsparcie producentów włoskiego mleka i nabiału, którzy zwracają uwagę na to, że najważniejszy w tym uwielbianym na świecie deserze jest rodzimy delikatny, kremowy serek mascarpone, a tylko włoski - zapewniają - gwarantuje najwyższą jakość.

  Oczywiście, jak się zauważa, choć najlepsza jest klasyczna wersja tiramisu - z biszkoptami maczanymi w kawie i z kremem z mascarpone oraz żółtek - to inspiruje ono wciąż cukierników do tworzenia coraz to nowych jego wersji, na przykład z owocami. Dlatego łakoć ten słynie także z największej liczby "wariacji" i odmian. Poniżej znajdziesz 6 doskonałych przepisów na ten przepyszny deser.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje