Reklama

Reklama

Światowy Dzień Tiramisu

Czwartek został ogłoszony przez włoskich kucharzy Światowym Dniem Tiramisu. Szefowie kuchni chcą wykorzystać to święto, by przypomnieć, czym jest słynny deser, a czym być nie powinien i jak nie należy go przygotowywać. My podajemy przepis na jego klasyczną wersję i pięć "wariacji na temat", dla tych, którzy lubią eksperymentować.



W obchodach Dnia Tiramisu mają wziąć tysiące kucharzy i cukierników oraz restauratorów we Włoszech i w innych krajach. Będą oni serwować najlepsze wersje tego przysmaku.

  Pomysłodawca tego święta, stowarzyszenie 2 tysięcy włoskich kucharzy z 70 krajów świata za cel stawia sobie przypomnienie wszystkim, że jakość tiramisu zależy od użytych do niego oryginalnych składników. Kucharze mają też wsparcie producentów włoskiego mleka i nabiału, którzy zwracają uwagę na to, że najważniejszy w tym uwielbianym na świecie deserze jest rodzimy delikatny, kremowy serek mascarpone, a tylko włoski - zapewniają - gwarantuje najwyższą jakość.

Reklama

  Oczywiście, jak się zauważa, choć najlepsza jest klasyczna wersja tiramisu - z biszkoptami maczanymi w kawie i z kremem z mascarpone oraz żółtek - to inspiruje ono wciąż cukierników do tworzenia coraz to nowych jego wersji, na przykład z owocami. Dlatego łakoć ten słynie także z największej liczby "wariacji" i odmian. Poniżej znajdziesz 6 doskonałych przepisów na ten przepyszny deser.

Klasyczne tiramisu

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 400 g mascarpone
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml zimnej kawy espresso
  • 2-3 łyżki likieru migdałowego
  • 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie:

Żółtka i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać mascarpone. Biszkopty poprzekrawać, zanurzać w likierze wymieszanym z kawą. 4 połówki biszkoptów ułożyć na dnie salaterki, nałożyć nieco kremu, pozostałe biszkopty również zanurzać w przygotowanym płynie i układać kolejną warstwę. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki, przed podaniem oprószyć kakao.

 Morelowe tiramisu

Składniki:


  • puszka (425 ml) moreli
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 200 g mascarpone
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego
  • 16 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:

Morele osączyć. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Mascarpone wymieszać za pomocą robota kuchennego z jogurtem, cukrem i łyżką soku pomarańczowego. Morele pokroić na kawałki. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w soku pomarańczowym. Układać warstwami biszkopty, morele i krem. Posypać uprażonymi migdałami.

Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal

Tiramisu cytrynowe  

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g kremowego twarożku
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 3-4 łyżki likieru cytrynowego (np. limoncello)
  • 25 g siekanych pistacji
  Przygotowanie:

Mascarpone wyrobić za pomocą robota kuchennego z twarożkiem, skórką z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Biszkopty poprzekrawać i zanurzyć w likierze. W salaterkach układać warstwami krem i biszkopty, posypać siekanymi pistacjami.

 Czas przygotowania 15 minut Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

 

Tiramisu egzotyczne  

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g twarożku
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 3 marakuje
  • 3-4 łyżki likieru kokosowego
  • 16 podłużnych biszkoptów
  • prażone płatki kokosowe
 Przygotowanie:

Mascarpone wyrobić za pomocą robota kuchennego z twarożkiem i 3 łyżkami cukru. Miąższ owoców drobno pokroić. Biszkopty poprzekrawać i zanurzać w likierze. Krem biszkopty i owoce układać warstwami w salaterce. Posypywać kokosem.

 Czas przygotowania 20 minut

Jedna porcja zawiera 1720 kJ/411 kcal

 

  Tiramisu szwarcwaldzkie

Składniki:


  • 350 g czereśni
  • 150 ml soku wiśniowego
  • łyżka kisielu (proszku) wiśniowego
  • 3-4 łyżki wiśniowej brandy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 16 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:

  4 czereśnie odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Sok wiśniowy zagotować, łyżkę kisielu (proszku) wymieszać z odrobiną zimnej wody i zagęścić nim sok. Dodać czereśnie zagotować. Odstawić, aby ostygło. Czekoladę grubo pokroić. Jedną kopiatą łyżeczkę czekolady odłożyć do dekoracji. Mascarpone, śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać na gładką masę, dodać czekoladę, biszkopty poprzekrawać, zanurzyć w wiśniowej brandy. Biszkopty i krem i wiśnie układać warstwami w salaterkach. Dekorować czekoladą i czereśniami.

 
Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 2520 kJ/602 kcal

 

 

 

Tiramisu truskawkowe

Składniki:


  • laska wanilii
  • 200 g mascarpone
  • 200 g twarożku
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g truskawek
  • 3 gałązki mięty
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 16 biszkoptów
Przygotowanie:

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ.

Mascarpone, twarożek, 3 łyżki cukru i miąższ wanilii wyrobić za pomocą robota kuchennego. Truskawki pokroić. Listki mięty pokroić w paseczki, odłożyć trochę do dekoracji a resztę zmieszać z łyżką cukru i truskawkami. Mleko dobrze zmieszać z kakao i zanurzać w nim poprzekrawane na pół biszkopty. Biszkopty, krem waniliowy i owoce układać warstwami w salaterce. Dekorować miętą.

 



INTERIA.PL/PAP

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje