Świetne ciasto z owocami z kompotu
Wykorzystaj domowe przetwory!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opakowanie cukru waniliowego
- Owoce z kompotu np. gruszki lub brzoskwinie
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wsypać do garnka, dodać olej, jajka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystkie składniki miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka.
Owoce z kompotu osączyć ręcznikiem papierowym, pokroić.
Na posmarowaną margaryną blaszkę wylać ¾ przygotowanego ciasta. Ułożyć owoce z kompotu, wylać pozostałą część ciasta. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni.