Świetne ciasto z owocami z kompotu

Wykorzystaj domowe przetwory!

Ciasto możesz udekorowac płatkami migdalowymi
Ciasto możesz udekorowac płatkami migdalowymi123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Owoce z kompotu np. gruszki lub brzoskwinie

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, wsypać do garnka, dodać olej, jajka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystkie składniki miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka.

Owoce z kompotu osączyć ręcznikiem papierowym, pokroić.

Na posmarowaną margaryną blaszkę wylać ¾ przygotowanego ciasta. Ułożyć owoce z kompotu, wylać pozostałą część ciasta.  Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas