Sycąca lazania
Składniki: czosnek, cebula, 500 g mielonego wieprzowego mięsa, 2 puszki pomidorów (800 g), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka oregano, 250 g płatów lazanie, 600 g dyni, 350 g sera ricotta, 3/4 szklanki startego żółtego sera.
1. Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż, aż cebula lekko się przyrumieni. Następnie dodaj mięso, smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory, dynię, koncentrat, oregano i wodę. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
2. Przygotuj płaty lazanie, obgotowując je przez 3-4 minuty we wrzącej wodzie. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym kawałki makaronu. Przykryj je masą dyniowo-pomidorową i serem ricotta. Ułóż tak 2-3 warstwy, a na koniec posyp startym żółtym serem.
3. Piecz lazanie przez godzinę w temperaturze 180 st. C.