Sycące curry rybne
Danie idealne na kolacje

Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1⁄2 cebul
- 4 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1⁄2 zielonej papryki
- 15 strączków zielonej fasolki szparagowej
- 350 ml bulionu warzywnego o obniżonej zawartości soli
- 1⁄2 szklanki (125 ml) odtłuszczonego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- sok z limonki do smaku
- 250 g fileta z białej ryby
- 1 duża garść liści młodego szpinaku
- sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
- 1 cebula dymka
Sposób przygotowania
Na średnim ogniu rozgrzej w rondlu oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1-2 minuty. Mieszaj co jakiś czas. Wrzuć zieloną paprykę oraz fasolę i zamieszaj tak, by pasta pokryła warzywa. Smaż przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodaj rybę i delikatnie zamieszaj. Duś przez 10-15 minut. W ostatnich 5 minutach dodaj szpinak i ostrożnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z brązowym ryżem, posypane dymką.