Sycące dania mięsne
Rozgrzewają i wspaniale smakują.

Azjatycki poprykarz
Składniki
- 60 dag wołowiny (pierwszej krzyżowej lub łopatki)
- 25 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- mała garść suszonych grzybków mun (ew. podgrzybków)
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce przyprawy chińskiej, mielonej słodkiej papryki i suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta suszonego chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej orzechowy lub rzepakowy
- bulion warzywny
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i pokrój w równą kostkę. 2 łyżki oleju wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, przyprawą chińską, papryką, tymiankiem, imbirem i chili. Możesz też dodać szczyptę brązowego cukru. Olej wlej do mięsa, wymieszaj i odstaw na ok. 30 min. 2. Papryki umyj, oczyść i pokrój. Mięso włóż na rozgrzaną patelnię, smaż 8 min. Dodaj paprykę, smaż 5 min. Zalej 1 szkl. ciepłego bulionu, zmniejsz ogień. Duś pod pokrywką przez 1,5 godz., dolewając bulion. 3. Grzybki mun zalej ciepłą wodą i zagotuj. Pokrój na paseczki. Pieczarki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki. Grzyby smaż na oleju 2 minuty. Dodaj do mięsa i duś 15 minut.

Zapiekane roladki
Składniki
- 4 plastry z piersi indyka
- 25 dag pieczarek
- 2 białe cebule
- 1 ogórek kwaszony
- 2 szkl. gęstej śmietany 18%
- 15 dag twardego żółtego sera
- 1 łyżka suszonego oregano
- po 1/2 łyżeczki otartego majeranku i mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- mielony pieprz
- 1/2 szkl. bulionu
- olej
Sposób przygotowania
1. Mięso rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem. Odłóż na 30 minut. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki. 1 cebulę pokrój w piórka, a drugą posiekaj. Ogórek przekrój wzdłuż na 4 części. Ser drobno zetrzyj. 2. Pieczarki podsmaż na suchej patelni. Gdy wyparuje z nich woda, dodaj 1 łyżeczkę oleju i posiekaną cebulę. Podsmaż przez 2 minuty. Na każdym plastrze mięsa połóż po kawałeczku ogórka i po 1/4 cebuli pokrojonej w piórka. Zawiń i zepnij wykałaczką. Obsmaż z każdej strony na oleju. 3. Śmietanę wymieszaj z serem, oregano, majerankiem, papryką i sosem sojowym. Dodaj podsmażone pieczarki. 3 łyżki śmietany rozsmaruj na dnie naczynia do zapiekania. Włóż roladki i zalej śmietaną. Przykryj i piecz w 170 st. C przez 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 5 minut.