Sycące dania mięsne

Rozgrzewają i wspaniale smakują.

Azjatycki poprykarz

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag wołowiny (pierwszej krzyżowej lub łopatki)
  • 25 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • mała garść suszonych grzybków mun (ew. podgrzybków)
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce przyprawy chińskiej, mielonej słodkiej papryki i suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta suszonego chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej orzechowy lub rzepakowy
  • bulion warzywny

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i pokrój w równą kostkę. 2 łyżki oleju wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, przyprawą chińską, papryką, tymiankiem, imbirem i chili. Możesz też dodać szczyptę brązowego cukru. Olej wlej do mięsa, wymieszaj i odstaw na ok. 30 min. 

2. Papryki umyj, oczyść i pokrój. Mięso włóż na rozgrzaną patelnię, smaż 8 min. Dodaj paprykę, smaż 5 min. Zalej 1 szkl. ciepłego bulionu, zmniejsz ogień. Duś pod pokrywką przez 1,5 godz., dolewając bulion. 

3. Grzybki mun zalej ciepłą wodą i zagotuj. Pokrój na paseczki. Pieczarki umyj i osusz, pokrój na ćwiartki. Grzyby smaż na oleju 2 minuty. Dodaj do mięsa i duś 15 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje