Sycące leczo z pomidorami
W sam raz na lato
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 czerwone, 1 zielona i 1 żółta papryka
- 2 białe cebule
- 4 średnie ogórki małosolne
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 10 pomidorów
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka wędzonej słodkiej papryki
50 min
4-6 osób
Sposób przygotowania
Papryki i cebule pokrój w paski i podsmaż na dużej patelni. Wlej trochę wody i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Cukinię pokrój w dużą kostkę i podsmaż, a następnie dodaj do papryk. Wrzuć liść laurowy, jałowiec, ziele, kminek, papryki w proszku i duś kolejne 20 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podduś je na osobnej patelni i dodaj do warzyw. Duś aż wszystkie będą miękkie. Pod koniec dodaj suszone pomidory, pokrojone w paski i ogórki małosolne pokrojone w plasterki. Dopraw solą i pieprzem.