Sycące leczo z pomidorami

W sam raz na lato

Leczo
Leczo123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 czerwone, 1 zielona i 1 żółta papryka
  • 2 białe cebule
  • 4 średnie ogórki małosolne
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 10 pomidorów
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka wędzonej słodkiej papryki
50 min
4-6 osób

Sposób przygotowania

Papryki i cebule pokrój w paski i podsmaż na dużej patelni. Wlej trochę wody i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Cukinię pokrój w dużą kostkę i podsmaż, a następnie dodaj do papryk. Wrzuć liść laurowy, jałowiec, ziele, kminek, papryki w proszku i duś kolejne 20 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podduś je na osobnej patelni i dodaj do warzyw. Duś aż wszystkie będą miękkie. Pod koniec dodaj suszone pomidory, pokrojone w paski i ogórki małosolne pokrojone w plasterki. Dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić leczo z cukiniiInteria Kulinaria
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas