Sycące śniadania z jajem. Pomysły na smakowite rozpoczęcie każdego dnia

Jajka po turecku to propozycja sycącego śniadania
Jajka po turecku to propozycja sycącego śniadaniaArchiwum autora

Kultowe jajka po turecku

  • 3 jajka
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka octu
  • 2-3 kromki podpieczonego pieczywa
  • do smaku: płatki chilli, czosnek granulowany, sól i pieprz
  1. Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy jedną łyżkę oliwy, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok oraz skórkę z połowy cytryny, sól oraz pieprz.
  2. Składniki uzupełniamy dodatkowo o drobno posiekany szczypiorek, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
  3. Kromki pieczywa smarujemy drugą łyżką oliwy i podgrzewamy z obu stron na patelni. W efekcie powinniśmy uzyskać chrupiące tosty.
  4. Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę i doprowadzamy do zagotowania. W kolejnym kroku dolewamy jedną łyżkę octu i zmniejszamy moc palnika.
  5. Jajka wbijamy do osobnych miseczek, w wodzie za pomocą łyżki robimy na środku wir i wlewamy jajka pojedynczo.
  6. Idealne jajka w koszulkach gotujemy w spokojnie gotującej się wodzie przez 2-3 minuty. Po wyciągnięciu białko powinno być ścięte, a żółtko nadal płynne.
  7. W rondelku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy ½ łyżeczki płatków chilli, czosnek granulowany oraz szczyptę soli.
  8. Wskazane składniki podgrzewamy do momentu, w którym masło nabierze brązowego koloru i zacznie wydzielać delikatny aromat orzechów.
  9. Kiedy wszystkie składowe jajek po turecku mamy już gotowe, możemy przejść do serwowania dania. Zaczynamy od wyłożenia porcji jogurtu greckiego na talerz, na to układamy jajka w koszulkach i polewamy całość palonym masłem.
  10. Na koniec posypujemy wierzch posiekanym szczypiorkiem i odrobiną suszonych płatków chilli, a obok wykładamy chrupiące pieczywo. Smacznego!

Śniadaniowy wrap z jajecznicą

Śniadaniowy wrap z jajecznicą możemy zjeść w domu lub zabrać jako posiłek do pracy
Śniadaniowy wrap z jajecznicą możemy zjeść w domu lub zabrać jako posiłek do pracy123RF/PICSEL
  • 2 jajka
  • 1 placek tortilli (pszennej lub pełnoziarnistej)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ cebuli
  • 1 garść rukoli
  • 2 g oleju rzepakowego
  • do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  1. Paprykę myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy gniazdo nasienne. W kolejnym kroku kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę obieramy z łupiny, a następnie drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, na patelnię wbijamy jajka i mieszamy do momentu uzyskania jajecznicy o ulubionej konsystencji.
  4. Na talerzu układamy placek tortilli, na środku umieszczamy jajecznicę z cebulą i papryką, a wierzch dekorujemy garścią rukoli.
  5. Tortillę z jajecznicą zwijamy do postaci wrapa i podgrzewamy w opiekaczu lub na patelni przez ok. 1 minutę z każdej strony.
  6. Gotowego wrapa z jajecznicą możemy zaserwować w całości lub przekroić na pół, by łatwiej można go było zjeść. Smacznego!

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie można podać na wiele sposobów
Tosty francuskie można podać na wiele sposobów123RF/PICSEL
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 140 g chałki
  • 150 g twarożku grani
  • 3 g oleju roślinnego
  • 3 g masła
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika
  • maliny, borówki lub inne sezonowe owoce
  1. Do miski wbijamy jedno jajko, dolewamy porcję mleka, wsypujemy erytrytol oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
  2. Na tym etapie opcjonalnie możemy dodać także trochę cukru z wanilią lub esencji waniliowej. Chałkę kroimy w kromki i każdą z nich dokładnie moczymy w powstałej miksturze.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego masło. Kiedy zacznie skwierczeć, układamy kromki chałki i smażymy z obu stron do zarumienienia.
  4. Gotowe tosty francuskie układamy na talerzu, rozsmarowujemy na nich twarożek grani oraz obficie dekorujemy malinami, borówkami czy innymi sezonowymi owocami.
  5. Przed zjedzeniem danie możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem i udekorować listkiem mięty. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Jajka po tureckuPolsat