Wstaw do piekarnika na kilka minut. Chrupiącą przekąskę zjesz bez wyrzutów sumienia
Oprac.: Joanna Leśniak
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że do czasów średniowiecza jarmuż był uznawany za najpopularniejsze zielone warzywo liściaste w Europie. Choć zaliczył też okres mniejszego zainteresowania, dziś chętnie sięgamy po smaczne, podłużne i pomarszczone liście. Wśród przepisów z jarmużem w książce kucharskiej nie powinno zabraknąć prostej w przygotowaniu przekąski. Chipsy z jarmużu pozwolą zobaczyć warzywo w nowym wydaniu.
Spis treści:
Właściwości jarmużu nie znikają mimo obróbki
Nie przepadasz za surowymi warzywami? A może lubisz eksperymentować w kuchni? Mamy dobrą wiadomość. Jarmuż bogaty w liczne składniki odżywcze, nie traci w dużym stopniu na wartości podczas obróbki termicznej. Stanowi skarbnicę witamin A oraz K, które są substancjami odpornymi na działanie wysokiej temperatury. Nie musisz więc obawiać się o walory warzywa, przyrządzając chipsy z jarmużu.
Wspomniane składniki sprzyjają ostrości widzenia, prawidłowemu krzepnięciu krwi oraz zachowaniu mocnych kości. Wśród właściwości jarmużu wymienić trzeba też korzystny wpływ na odporność — to za sprawą obecności witaminy C.
Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Miłośnicy chipsów warzywnych przyrządzają swoje przysmaki nie tylko z ziemniaków, ale też batatów, marchwi, selera korzeniowego czy buraka. Do tego grona warto dodać delikatne i chrupiące smakołyki zrobione z zielonych liści jarmużu. Przepis jest prosty i szybki.
Składniki:
- 300-400 g świeżego jarmużu
- 6 łyżek roślinnego oleju do smażenia
- ½ łyżeczki soli
- opcjonalnie: sproszkowana papryka słodka, wędzona lub ostra — wedle indywidualnych preferencji
Sposób przygotowania:
- Liście jarmużu umyj i osusz. Pamiętaj o wycięciu grubych łodyg oraz włókien biegnących przez środek. Podziel liście na kawałki o długości około 3 centymetrów.
- Wsyp liście do dużej miski, następnie polej olejem i dodaj przyprawy.
- Rozłóż pojedynczą warstwę liści na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C (w trybie góra-dół). Pieczenie z każdej strony powinno trwać od trzech do pięciu minut. Chipsy z jarmużu powinny być chrupiące, ale nie spalone. Inaczej będzie w nich dominować gorzki smak.
Chipsy z jarmużu na różne sposoby i okazje
Nic nie stoi na przeszkodzie, by w recepturze uwzględnić także kilka kropel soku z cytryny. Dodanie ich przed pieczeniem sprawi, że zielone liście będą miały jeszcze ciekawszy smak. Całość możesz posypać także ziarnami sezamu.
Chipsy z jarmużu sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Zajadaj przy seansie ulubionego serialu albo poczęstuj znajomych, którzy wpadają z wizytą. Idealna alternatywa dla kalorycznych produktów, od których uginają się sklepowe półki. Możesz je również dodawać do sałatek czy kanapek. Apetycznie prezentują się jako zwieńczenie kremowych zup sezonowych.