Wstaw do piekarnika na kilka minut. Chrupiącą przekąskę zjesz bez wyrzutów sumienia

Joanna Leśniak

Oprac.: Joanna Leśniak

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
12
Udostępnij

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że do czasów średniowiecza jarmuż był uznawany za najpopularniejsze zielone warzywo liściaste w Europie. Choć zaliczył też okres mniejszego zainteresowania, dziś chętnie sięgamy po smaczne, podłużne i pomarszczone liście. Wśród przepisów z jarmużem w książce kucharskiej nie powinno zabraknąć prostej w przygotowaniu przekąski. Chipsy z jarmużu pozwolą zobaczyć warzywo w nowym wydaniu.

Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Jak zrobić chipsy z jarmużu?123RF/PICSEL

Właściwości jarmużu nie znikają mimo obróbki

Nie przepadasz za surowymi warzywami? A może lubisz eksperymentować w kuchni? Mamy dobrą wiadomość. Jarmuż bogaty w liczne składniki odżywcze, nie traci w dużym stopniu na wartości podczas obróbki termicznej. Stanowi skarbnicę witamin A oraz K, które są substancjami odpornymi na działanie wysokiej temperatury. Nie musisz więc obawiać się o walory warzywa, przyrządzając chipsy z jarmużu.

Wspomniane składniki sprzyjają ostrości widzenia, prawidłowemu krzepnięciu krwi oraz zachowaniu mocnych kości. Wśród właściwości jarmużu wymienić trzeba też korzystny wpływ na odporność — to za sprawą obecności witaminy C.

Chipsy z jarmużu możesz serwować z jogurtowym dipem
Chipsy z jarmużu możesz serwować z jogurtowym dipem123RF/PICSEL

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Miłośnicy chipsów warzywnych przyrządzają swoje przysmaki nie tylko z ziemniaków, ale też batatów, marchwi, selera korzeniowego czy buraka. Do tego grona warto dodać delikatne i chrupiące smakołyki zrobione z zielonych liści jarmużu. Przepis jest prosty i szybki.

Składniki:

  • 300-400 g świeżego jarmużu
  • 6 łyżek roślinnego oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: sproszkowana papryka słodka, wędzona lub ostra — wedle indywidualnych preferencji

Sposób przygotowania:

  1. Liście jarmużu umyj i osusz. Pamiętaj o wycięciu grubych łodyg oraz włókien biegnących przez środek. Podziel liście na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  2. Wsyp liście do dużej miski, następnie polej olejem i dodaj przyprawy.
  3. Rozłóż pojedynczą warstwę liści na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C (w trybie góra-dół). Pieczenie z każdej strony powinno trwać od trzech do pięciu minut. Chipsy z jarmużu powinny być chrupiące, ale nie spalone. Inaczej będzie w nich dominować gorzki smak.

Chipsy z jarmużu na różne sposoby i okazje

Nic nie stoi na przeszkodzie, by w recepturze uwzględnić także kilka kropel soku z cytryny. Dodanie ich przed pieczeniem sprawi, że zielone liście będą miały jeszcze ciekawszy smak. Całość możesz posypać także ziarnami sezamu.

Chipsy z jarmużu sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Zajadaj przy seansie ulubionego serialu albo poczęstuj znajomych, którzy wpadają z wizytą. Idealna alternatywa dla kalorycznych produktów, od których uginają się sklepowe półki. Możesz je również dodawać do sałatek czy kanapek. Apetycznie prezentują się jako zwieńczenie kremowych zup sezonowych.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Domowe chipsy - z cukinii!
      Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria
      Przejdź na