Reklama

Reklama

Dodaj jedną puszkę do jajecznicy. Pyszna wersja po turecku

Jajecznicę zazwyczaj jemy solo, czasem dodajemy cebulę, szczypiorek czy kurki. Tym razem proponujemy wersję prosto z gorącej Turcji, ale z dodatkiem łatwo dostępnym w Polsce. Smakowita i bardzo pożywna!

Jajecznica to wyjątkowo wdzięczne danie. Proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie, bardzo odżywcze i przy okazji smaczne. Jest świetną propozycją na pożywne śniadanie, ale też kolację. Z dodatkami może sprawdzić się nawet jako lekki obiad.

Klasyczna wersja to tylko jajka, masło do smażenia, pieprz i sól. Taka też jest wyborna, jednak od czasu do czasu warto poeksperymentować z jej smakiem i teksturą. Każdy dodatkowy składnik to zupełnie inne doznanie dla naszych kubków smakowych.

Zobacz również: Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej

Reklama

Co powiesz na jajecznicę po turecku? To mało znany, ale wyjątkowo smakowity wariant. Oto składniki na dwie porcje.

Z czego zrobić jajecznicę po turecku?

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona lub zielona
  • 1 puszka krojonych pomidorów (200 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Zobacz również: Katarzyna Bosacka aż złapała się za głowę. Porównała polskie i brytyjskie masło

Jak zrobić jajecznicę po turecku?

Na patelni rozgrzej masło, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę. Podsmaż chwilę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. 

Po kilku minutach wlej pomidory razem z zalewą i smaż przez kilka minut. Wbij jaja i mieszaj do momentu, aż się zetną. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz również: Idealne jajko w koszulce. Wystarczy 40 sekund

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jajecznica | dania z jajek | pomysł na śniadanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy