Dodaj jedną puszkę do jajecznicy. Pyszna wersja po turecku
Jajecznicę zazwyczaj jemy solo, czasem dodajemy cebulę, szczypiorek czy kurki. Tym razem proponujemy wersję prosto z gorącej Turcji, ale z dodatkiem łatwo dostępnym w Polsce. Smakowita i bardzo pożywna!
Jajecznica to wyjątkowo wdzięczne danie. Proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie, bardzo odżywcze i przy okazji smaczne. Jest świetną propozycją na pożywne śniadanie, ale też kolację. Z dodatkami może sprawdzić się nawet jako lekki obiad.
Klasyczna wersja to tylko jajka, masło do smażenia, pieprz i sól. Taka też jest wyborna, jednak od czasu do czasu warto poeksperymentować z jej smakiem i teksturą. Każdy dodatkowy składnik to zupełnie inne doznanie dla naszych kubków smakowych.
Zobacz również: Magda Gessler ostrzega! Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej
Co powiesz na jajecznicę po turecku? To mało znany, ale wyjątkowo smakowity wariant. Oto składniki na dwie porcje.
Z czego zrobić jajecznicę po turecku?
Jak zrobić jajecznicę po turecku?
Na patelni rozgrzej masło, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę. Podsmaż chwilę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę.
Po kilku minutach wlej pomidory razem z zalewą i smaż przez kilka minut. Wbij jaja i mieszaj do momentu, aż się zetną. Przypraw solą i pieprzem. Przełóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz również: Idealne jajko w koszulce. Wystarczy 40 sekund