Sycące zapiekanki
Do ich przygotowania wystarczy trochę wędliny warzyw, sera i przypraw. Błyskawicznie układamy je w żaroodpornej formie i… spokojnie czekamy, aż smakowity zapach rozniesie się po całym domu.
Makaronowa z jajkami sadzonymi
1. Fasolkę oczyść, strączki opłucz, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz na sitku. Makaron wrzuć do wrzącej posolonej wody. Gotuj 5-7 minut na małym płomieniu. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz.
2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Kiełbasę potnij w plasterki. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Fasolkę wymieszaj z papryką i kiełbasą. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Połowę przygotowanych składników rozłóż na spodzie formy. Na to wyłóż makaron, a potem resztę warzyw z kiełbasą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Polej tym wierzch zapiekanki. Zrób w niej łyżką 4 wgłębienia.
3. Do dołeczków wbij jajka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 35 minut, aż jajka się zetną. Po wyjęciu zapiekanki jajka oprósz solą.
Z soczewicą i serem feta
1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Soczewicę przebierz, opłucz, wsyp do żaroodpornego naczynia. Dodaj cebule, przemieszaj. Zalej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz, aż soczewica wchłonie cały płyn i zmięknie (ok. 25 minut).
2. W tym czasie kiełbaski zrumień na oliwie. Zdejmij z patelni. Wrzuć na nią opłukane i osuszone listki szpinaku. Smaż 2-3 minuty. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i gałką. Soczewicę wyjmij z piekarnika. Dodaj do niej drobniutko pokruszoną fetę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kiełbaski i szpinak. Lekko je wciśnij. Piecz dalej 15-20 minut w temp. 180 st.
Kartoflana z mozzarellą
1. Ziemniaki gotuj w mundurkach 20 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je, przestudź, obierz z łupinek. Wystudź.
2. Pomidory ponakłuwaj widelcem. Polej wrzątkiem, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Brokuł oczyść, podziel na różyczki, gotuj je 5 minut, wyjmij, osącz. Parówki i przygotowane warzywa pokrój w kostkę. Wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i bazylią.
3. Żaroodporną formę (śr. ok. 25 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż przygotowane składniki. Mozzarellę zetrzyj. Zapiekankę posyp serem. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st.