Sycący obiad: zapiekane parówki
Zobacz, jak przygotować szybki i energetyczny obiad.

Składniki
- 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 bataty
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 chili drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.