Sycylijskie calzone z mięsem mielonym

Wyjątkowo sycące danie!

Sycylijskie calzone
Sycylijskie calzone 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 op. gotowej mieszanki na pizzę
  • 40 dag wołowego mięsa mielonego
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki posiekanej bazylii i szczypiorku
  • oliwa
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Z mieszanki przygotuj wg wskazówek na opakowaniu ciasto na pizzę. Skrop wodą i schowaj na 10 min do lodówki. Wyjmij i ustaw w cieple do wyrośnięcia (na 20 min).

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Dołóż oczyszczone i drobno pokrojone papryki. Smaż 5 min, by odparował płyn. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś 5 min, wymieszaj z posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Masę ostudź.

3. Koncentrat wymieszaj z wodą, dodaj cukier, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki soli. Sos wymieszaj. Podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj jak placek na pizzę. Posmaruj je sosem. Na połowie każdego placka rozłóż farsz. Posyp go serem, przykryj drugą połową ciasta i mocno zlep brzegi.

4. Wierzchy posmaruj oliwą, posyp oregano. Pierogi piecz przez ok. 25 min w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku.

Najlepsze marynaty do wołowiny

Zanim zmielisz albo ugotujesz mięso wołowe na farsz do pierogów, zanurz je w marynacie (najlepiej na noc). Dzięki temu nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze. Oto nasze sprawdzone przepisy na aromatyczną zalewę.

Piwna

Do miski wlej 400 ml jasnego piwa. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki suszonego majeranku, pokrojoną papryczkę chili, 2 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku.

Bulionowa

Do 400 ml zimnego bulionu warzywnego dodaj główkę czosnku (przeciętą w poprzek na 3 plastry, razem z łupinkami), 1 kieliszek wódki, 2 pocięte gałązki rozmarynu oraz sól, pieprz i 2 pokruszone listki laurowe.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas