Sycylijskie calzone z mięsem mielonym
Wyjątkowo sycące danie!
Składniki:
- 1 op. gotowej mieszanki na pizzę
- 40 dag wołowego mięsa mielonego
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki posiekanej bazylii i szczypiorku
- oliwa
- oregano
- sól
- pieprz
- 30 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Z mieszanki przygotuj wg wskazówek na opakowaniu ciasto na pizzę. Skrop wodą i schowaj na 10 min do lodówki. Wyjmij i ustaw w cieple do wyrośnięcia (na 20 min).
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Dołóż oczyszczone i drobno pokrojone papryki. Smaż 5 min, by odparował płyn. Dołóż pomidory, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Duś 5 min, wymieszaj z posiekaną bazylią i szczypiorkiem. Masę ostudź.
3. Koncentrat wymieszaj z wodą, dodaj cukier, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki soli. Sos wymieszaj. Podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj jak placek na pizzę. Posmaruj je sosem. Na połowie każdego placka rozłóż farsz. Posyp go serem, przykryj drugą połową ciasta i mocno zlep brzegi.
4. Wierzchy posmaruj oliwą, posyp oregano. Pierogi piecz przez ok. 25 min w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku.
Najlepsze marynaty do wołowiny
Zanim zmielisz albo ugotujesz mięso wołowe na farsz do pierogów, zanurz je w marynacie (najlepiej na noc). Dzięki temu nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze. Oto nasze sprawdzone przepisy na aromatyczną zalewę.
Piwna
Do miski wlej 400 ml jasnego piwa. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki suszonego majeranku, pokrojoną papryczkę chili, 2 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku.
Bulionowa
Do 400 ml zimnego bulionu warzywnego dodaj główkę czosnku (przeciętą w poprzek na 3 plastry, razem z łupinkami), 1 kieliszek wódki, 2 pocięte gałązki rozmarynu oraz sól, pieprz i 2 pokruszone listki laurowe.