Syrniki, czyli serowe kółka
Syrniki - pod tą wschodnią nazwą kryją się krążki smażone z ciasta twarogowego. To obowiązkowa pozycja wśród deserów w każdej ukraińskiej knajpce. Syrnik zachwala w swej książce "Gotuję nie marnuję" Sylwia Majcher.
Ten ukraiński deser zrobimy z podstawowych składników. Potrzebne będą: ser, jajko, rodzynki, mąka pszenna, cynamon, olej do smażenia.
Do wykonania syrników potrzebujemy: 200 g białego sera, jajko, łyżkę rodzynek, 1/2 łyżeczki cynamonu, i trzy łyżki mąki. W misce mieszamy biały ser, wbijamy jajko, dodajemy rodzynki, cynamon i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Z tak powstałego ciasta formujemy krążki i smażymy na oleju z dwóch stron, do zrumienienia.
Ciepłe można polać miodem lub posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują także z ulubionymi owocami, konfiturami, skórką pomarańczową. Na Ukrainie podaje się je z kwaśną śmietaną.
Książka Sylwii Majcher "Gotuję, nie marnuję" ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann.