Szafranowy drożdżowiec

Babka szafranowa
Babka szafranowa123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 2 szkl. cukru
  • 15 dag masła
  • 15 żółtek
  • 2 białka
  • 2 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
  • ew. garść rodzynek
  • szczypta szafranu i 50 ml spirytusu
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki

- polewa i dekoracja

  • 5 dag masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta kurkumy lub żółty barwnik
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?