Szafranowy drożdżowiec
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- ciasto
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 15 dag masła
- 15 żółtek
- 2 białka
- 2 szkl. mleka
- 5 dag drożdży
- 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
- ew. garść rodzynek
- szczypta szafranu i 50 ml spirytusu
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do foremki
- polewa i dekoracja
- 5 dag masła
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta kurkumy lub żółty barwnik
- skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
1. Dwa dni przed przygotowywaniem babki szafran zalej spirytusem i odstaw. 2. Ciasto: wanilię rozkrój, wydrąż rdzeń, razem ze skórką dodaj do 1 szkl. mleka. Gotuj 3-4 minuty, wyjmij skórkę wanilii. Wrzącym mlekiem zalej 2 szkl. mąki. Resztę mleka lekko podgrzej z 2 łyżkami cukru, rozpuść w nim drożdże, połącz z mąką. Odstaw do wyrośnięcia. 3. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masło stop. Białka ubij na pianę. Wyrośnięty zaczyn połącz z żółtkami, przestudzonym masłem, resztą mąki i szczyptą soli. Wyrób elastyczne ciasto. Dodaj szafran z alkoholem i białka, delikatnie wymieszaj. Foremkę natłuść, oprósz bułką tartą. Wlej ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w 190 st. C. 4. Polewa: zagotuj masło, mleko, cukier i kurkumę. Gdy zgęstnieje, polej przestudzoną babkę, udekoruj skórką