Szafranowy drożdżowiec
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Dwa dni przed przygotowywaniem babki szafran zalej spirytusem i odstaw.
2. Ciasto: wanilię rozkrój, wydrąż rdzeń, razem ze skórką dodaj do 1 szkl. mleka. Gotuj 3-4 minuty, wyjmij skórkę wanilii. Wrzącym mlekiem zalej 2 szkl. mąki. Resztę mleka lekko podgrzej z 2 łyżkami cukru, rozpuść w nim drożdże, połącz z mąką. Odstaw do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masło stop. Białka ubij na pianę. Wyrośnięty zaczyn połącz z żółtkami, przestudzonym masłem, resztą mąki i szczyptą soli. Wyrób elastyczne ciasto. Dodaj szafran z alkoholem i białka, delikatnie wymieszaj. Foremkę natłuść, oprósz bułką tartą. Wlej ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w 190 st. C.
4. Polewa: zagotuj masło, mleko, cukier i kurkumę. Gdy zgęstnieje, polej przestudzoną babkę, udekoruj skórką