Szakszuka
To danie jest przysmakim mieszkańców Tunezji.

Składniki
- 4 jajka
- 2 dojrzałe pomidory lub 1 i 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 15 dag podsuszanej kiełbasy
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- po 1/2 łyżeczki oregano i kminu rzymskiego
- szczypta cukru
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Pomidory zalej wrzątkiem. Po 1 minucie odlej wodę i obierz je ze skórki. Pokrój na kawałki, usuń twardy głąb i pestki. Pomidory duś, aż zaczną się rozpadać. Masę (albo przecier), dopraw papryką, oregano, kminem, solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
2. Fasolkę oczyść, pokrój na kawałki. Obgotuj ją we wrzątku z cukrem i szczyptą soli. Odcedź. Paprykę potnij w paski. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na suchej patelni. Dorzuć paprykę i fasolkę. Podgrzewaj 1-2 minuty.
3. Do przygotowanego naczynia włóż doprawioną masę pomidorową i kiełbasę z warzywami. Zrób 4 wgłębienia. Wbij w nie jajka i od razu wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż jajka się zetną