Szakszuka

To danie jest przysmakim mieszkańców Tunezji.

Szakszuka
Szakszuka123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe pomidory lub 1 i 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 15 dag podsuszanej kiełbasy
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • po 1/2 łyżeczki oregano i kminu rzymskiego
  • szczypta cukru
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej
4 osób

Sposób przygotowania

1. Pomidory zalej wrzątkiem. Po 1 minucie odlej wodę i obierz je ze skórki. Pokrój na kawałki, usuń twardy głąb i pestki. Pomidory duś, aż zaczną się rozpadać. Masę (albo przecier), dopraw papryką, oregano, kminem, solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. 

2. Fasolkę oczyść, pokrój na kawałki. Obgotuj ją we wrzątku z cukrem i szczyptą soli. Odcedź. Paprykę potnij w paski. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na suchej patelni. Dorzuć paprykę i fasolkę. Podgrzewaj 1-2 minuty. 

3. Do przygotowanego naczynia włóż doprawioną masę pomidorową i kiełbasę z warzywami. Zrób 4 wgłębienia. Wbij w nie jajka i od razu wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż jajka się zetną

Przepis na tunezyjską szakszukęInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?