Szakszuka
To danie jest przysmakim mieszkańców Tunezji.
Sposób przygotowania
1. Pomidory zalej wrzątkiem. Po 1 minucie odlej wodę i obierz je ze skórki. Pokrój na kawałki, usuń twardy głąb i pestki. Pomidory duś, aż zaczną się rozpadać. Masę (albo przecier), dopraw papryką, oregano, kminem, solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
2. Fasolkę oczyść, pokrój na kawałki. Obgotuj ją we wrzątku z cukrem i szczyptą soli. Odcedź. Paprykę potnij w paski. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na suchej patelni. Dorzuć paprykę i fasolkę. Podgrzewaj 1-2 minuty.
3. Do przygotowanego naczynia włóż doprawioną masę pomidorową i kiełbasę z warzywami. Zrób 4 wgłębienia. Wbij w nie jajka i od razu wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż jajka się zetną