Szakszuka z cukinią

Śniadaniowe danie pochodzące z Tunezji. Mówi się, że ilu kucharzy, tyle wersji szakszuki. My proponujemy wariant z cukinią.

Szakszuka to pyszne i pożywne śniadanie
Szakszuka to pyszne i pożywne śniadanie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę pokrój w plasterki. Pomidora sparz, zdejmij skórkę, posiekaj. Kiełbasę podsmaż na suchej patelni, by się zrumieniła. Zsuń ją do miseczki. Na patelnię wylej 1 łyżeczkę oleju. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub talarki. Zeszklij na oleju. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Przełóż do kiełbasy.

2. Cukinię umyj, odetnij twarde końcówki, a resztę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni po cebuli. Papryki umyj i potnij w paseczki, usuwając pestki. Dorzuć do cukinii. Podgrzej, aż papryka zmięknie. Wtedy dodaj pomidor i duś 2 min. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Dołóż kiełbasę z cebulę. Dodaj 2 łyżeczki masła. Wszystko podgrzej. W potrawce zrób łyżką 4 wgłębienia. W każde wbij po jajku, oprósz je przyprawami. Przykryj pokrywką  i smaż 4 min, aż białka się zetną.

3. Szakszukę rozłóż na talerzach tak, by na każdym znalazło się jajko. Posyp zieleniną. Dodatkowo danie możesz oprószyć drobno startym żółtym serem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas