Szakszuka z cukinią
Śniadaniowe danie pochodzące z Tunezji. Mówi się, że ilu kucharzy, tyle wersji szakszuki. My proponujemy wariant z cukinią.
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój w plasterki. Pomidora sparz, zdejmij skórkę, posiekaj. Kiełbasę podsmaż na suchej patelni, by się zrumieniła. Zsuń ją do miseczki. Na patelnię wylej 1 łyżeczkę oleju. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub talarki. Zeszklij na oleju. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Przełóż do kiełbasy.
2. Cukinię umyj, odetnij twarde końcówki, a resztę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni po cebuli. Papryki umyj i potnij w paseczki, usuwając pestki. Dorzuć do cukinii. Podgrzej, aż papryka zmięknie. Wtedy dodaj pomidor i duś 2 min. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Dołóż kiełbasę z cebulę. Dodaj 2 łyżeczki masła. Wszystko podgrzej. W potrawce zrób łyżką 4 wgłębienia. W każde wbij po jajku, oprósz je przyprawami. Przykryj pokrywką i smaż 4 min, aż białka się zetną.
3. Szakszukę rozłóż na talerzach tak, by na każdym znalazło się jajko. Posyp zieleniną. Dodatkowo danie możesz oprószyć drobno startym żółtym serem.