Szarlotka

Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Szarlotka dla diabetyków
Szarlotka dla diabetykówPicsel123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1,5 kg jabłek (najlepsza do szarlotki będzie szara reneta)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy najpierw mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do mąki dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i miód, zagniatamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Odciskamy sok (jeśli jest go zbyt dużo), dodajemy ksylitol oraz cynamon.
  • Spód i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylepiamy ciastem (wykorzystujemy 3/4 całej porcji) wyjętym z lodówki.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut.
  • Na lekko podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na wierzchu dekoracyjną kratkę. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 60 minut

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas