Szarlotka
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g schłodzonego masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 1,5 kg jabłek (najlepsza do szarlotki będzie szara reneta)
- 3 łyżki ksylitolu
- sok z cytryny
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Mieszamy najpierw mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do mąki dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i miód, zagniatamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Odciskamy sok (jeśli jest go zbyt dużo), dodajemy ksylitol oraz cynamon.
- Spód i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylepiamy ciastem (wykorzystujemy 3/4 całej porcji) wyjętym z lodówki.
- Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut.
- Na lekko podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na paski i układamy na wierzchu dekoracyjną kratkę. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
Czas przygotowania: wraz z pieczeniem ok. 60 minut