Składniki: Na kruche ciasto: - 30 dag mąki krupczatki, - 20 dag masła, - 10 dag cukru, - 1 torebka cukru waniliowego, - 2 żółtka, - 2 - 3 łyżki lodowatej wody, sól Na nadzienie: - 1 kg kwaskowatych jabłek, - 10 dag rodzynek, - 1 kieliszek rumu, - ok. 10 dag cukru (do smaku), - 1 budyń waniliowy, cynamon, - mielone goździki,- skórka otarta z cytryny Oraz: - 1 torebka galaretki ananasowej albo morelowej i bita śmietana; Przygotowanie: 1. Składniki kruchego ciasta posiekać, zagnieść krótko, zawinąć, schłodzić w lodówce. Następnie wylepić ciastem natłuszczoną formę tortową ze zdejmowanym brzegiem. Ponownie schłodzić w lodówce. 2. Przygotować nadzienie jabłkowe. Umyte rodzynki skropić rumem, odstawić do nasączenia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić pod przykryciem, aż się rozpadną. Uważać, żeby nie przypalić. Mus jabłkowy ostudzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać rodzynki, cukier do smaku, cynamon, goździki i skórkę cytrynowa. 3. Wylepioną ciastem tortownicę napełnić jabłkowym nadzieniem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić. 4. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i odstawić do zastudzenia. Przykryć warstwą bitej śmietany i podawać. Kalkulator kalorii