Szarlotka sypana: Prosty przepis na pyszny deser

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić w kuchni wielu długich godzin? Przepis na szarlotkę sypaną okaże się strzałem w dziesiątkę. To prawdopodobnie jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie jabłkowego deseru. Ominie cię etap zagniatania kruchego ciasta, a lista składników potrzebnych do zrobienia szarlotki obejmuje tylko kilka podstawowych produktów. Do dzieła!

Dziecinnie prosta w przygotowaniu szarlotka zachwyca smakiem
Dziecinnie prosta w przygotowaniu szarlotka zachwyca smakiem 123RF/PICSEL

Szybka szarlotka dobra na wszystko

Nie tylko nagła ochota na słodycze jest powodem, dla którego warto sięgnąć po ten przepis. Bez trudu przygotujesz ją, gdy goście spontanicznie zapowiedzieli się z wizytą i niebawem mają zapukać do twoich drzwi. Prosta szarlotka błyskawicznie powali ich na kolana. To również kapitalny sposób na zużycie zapasu jabłek. Gotowanie i pieczenie w duchu zero waste jest nie tylko modne, ale przede wszystkim pozwala ograniczać marnowanie żywności i pieniędzy.

Przepis na szarlotkę sypaną: Lista składników

Można być naprawdę zdziwionym, że z tak prostych i powszechnie dostępnych produktów uda się przygotować wyśmienity deser.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanki pszennej mąki,
  • 1 szklanki kaszy manny,
  • ¾ szklanki cukru (możesz wybrać drobny do wypieków lub brązowy),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • cynamonu - jego ilość dobierz na podstawie własnych preferencji.

Uwagi: Podane produkty wystarczą na szarlotkę przygotowaną w tortownicy lub formie o średnicy około 22-24 cm. Masła nie wyjmuj wcześniej z lodówki. Możesz je nawet włożyć na kilka lub kilkanaście minut do zamrażarki.

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. Podziel na trzy równe części, odłóż na bok. Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Jeśli owoce są bardzo słodkie, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny. Ten zabieg uchroni również jabłka przed ciemnieniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać je dodatkową szczyptą cynamonu.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie wysyp pierwszą część "ciasta" na szarlotkę sypaną. Na niej ułóż połowę startych jabłek, przykryj je kolejną warstwą suchych składników, dorzuć resztę owoców i ostatnią porcję mąki z cukrem oraz kaszą manną. Pamiętaj, by każdy poziom układać możliwie jak najbardziej równomiernie. Wierzch szybkiej szarlotki posyp obficie startym na tarce zmrożonym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczenie potrwa godzinę. To wszystko, co musisz wiedzieć o przepisie na szarlotkę sypaną. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas