Reklama

Reklama

Szarlotka sypana z manną

Smaczna i delikatna.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3-4 jabłka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz oraz bułka tarta do blachy

Sposób przygotowania

1. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wymieszaj mąkę z kaszą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. Składniki rozcieraj pacami, aż powstaną grudki. 

2. Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj. Starte jabłka wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz cynamonem. Na spód blachy wsyp warstwami: kruszonkę i starte jabłka. 

3. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 1 godzinę, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje