Szarlotka sypana z manną
Smaczna i delikatna.

Składniki
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3-4 jabłka
- 1 kostka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- tłuszcz oraz bułka tarta do blachy
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wymieszaj mąkę z kaszą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki. Składniki rozcieraj pacami, aż powstaną grudki. 2. Jabłka obierz, oczyść, grubo zetrzyj. Starte jabłka wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz cynamonem. Na spód blachy wsyp warstwami: kruszonkę i starte jabłka. 3. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 1 godzinę, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący.