Reklama

Reklama

Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek

Dla lubiących ciasta ze sporą ilością owoców.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●1 i 1/2 szklanki mąki

●łyżeczka proszku do piecz.

●jajko

●1/2 szklanki cukru

●1/2 łyżeczki imbiru

●125 g masła

●łyżka śmietany

Nadzienie:

●5 jabłek

●skórka otarta z cytryny

●sok z 1/2 cytryny

●cukier wanil

Wierzch(gruba kruszonka):

●4 łyżki masła

●4 łyżki cukru pudru

●8 łyżek mąki

Przygotowanie:

1. Umyj, obierz i grubo pokrój jabłka, lekko podduś z dodatkiem cukru waniliowego, soku i skórki otartej z jednej cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej).

2. Składniki na ciasto zagnieć na placek, przełóż go do okrągłej formy, nakłuj widelcem, piecz w 100ºC 15 min. Połącz składniki kruszonki i ugnieć. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a na wierzchu rozłóż grube kawałki kruszonki, odrywając masę palcami.

3. Piecz 15-20 min w 190ºC, ustawiając piekarnik na grzanie tylko z góry.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje