Szarlotka z dużymi kawałkami jabłek
Dla lubiących ciasta ze sporą ilością owoców.
Składniki:
Ciasto:
●1 i 1/2 szklanki mąki
●łyżeczka proszku do piecz.
●jajko
●1/2 szklanki cukru
●1/2 łyżeczki imbiru
●125 g masła
●łyżka śmietany
Nadzienie:
●5 jabłek
●skórka otarta z cytryny
●sok z 1/2 cytryny
●cukier wanil
Wierzch(gruba kruszonka):
●4 łyżki masła
●4 łyżki cukru pudru
●8 łyżek mąki
Przygotowanie:
1. Umyj, obierz i grubo pokrój jabłka, lekko podduś z dodatkiem cukru waniliowego, soku i skórki otartej z jednej cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej).
2. Składniki na ciasto zagnieć na placek, przełóż go do okrągłej formy, nakłuj widelcem, piecz w 100ºC 15 min. Połącz składniki kruszonki i ugnieć. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, a na wierzchu rozłóż grube kawałki kruszonki, odrywając masę palcami.
3. Piecz 15-20 min w 190ºC, ustawiając piekarnik na grzanie tylko z góry.