Reklama

Reklama

Szarlotka z kremem

Zrób ciasto z naszego przepisu. Przed podaniem szarlotkę warto fantazyjnie udekorować, np. ślimakami z podpieczonych cienkich pasków jabłka, świeżą miętą albo kleksami bitej śmietany. Można też orzechami.

Składniki na 15 porcji:




Ciasto: 


  • 3 szklanki mąki krupczatki l 5 łyżek cukru
  • 3/4 kg jabłek
  • 200 g masła + tłuszcz do wysmarowania formy
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do wysypania formy

Reklama


Krem:


  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka drobnego cukru 


Sposób przygotowania:

1 Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce. Do mąki z proszkiem dodać cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiać ciasto, dodając kolejno po jednym żółtku. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.

2 Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Masę jabłeczną rozłożyć równomiernie na warstwie ciasta.

3 Ze schłodzonych białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Otrzymaną masę wyłożyć delikatnie na warstwę jabłek. Część ciasta, która chłodziła się w lodówce, pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać kruszonką masę białkowo-budyniową.

4 Szarlotkę piec przez około 60 minut w temperaturze 200ºC.

Dowiedz się więcej na temat: szarlotka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje