Szarlotka z kremem
Zrób ciasto z naszego przepisu. Przed podaniem szarlotkę warto fantazyjnie udekorować, np. ślimakami z podpieczonych cienkich pasków jabłka, świeżą miętą albo kleksami bitej śmietany. Można też orzechami.
Składniki na 15 porcji:
- 3 szklanki mąki krupczatki l 5 łyżek cukru
- 3/4 kg jabłek
- 200 g masła + tłuszcz do wysmarowania formy
- 5 jajek
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do wysypania formy
Krem:
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka drobnego cukru
Sposób przygotowania:
1 Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce. Do mąki z proszkiem dodać cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiać ciasto, dodając kolejno po jednym żółtku. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.
2 Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Masę jabłeczną rozłożyć równomiernie na warstwie ciasta.
3 Ze schłodzonych białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Otrzymaną masę wyłożyć delikatnie na warstwę jabłek. Część ciasta, która chłodziła się w lodówce, pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać kruszonką masę białkowo-budyniową.
4 Szarlotkę piec przez około 60 minut w temperaturze 200ºC.