Szarlotka z migdałami, rodzynkami i rumem
Po upieczeniu ciasto można polać lukrem lub podawać je z bitą śmietaną.
Składniki:
- 1,2 kg jabłek (szara reneta)
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka (20 dag) masła
- po 5 łyżek rodzynek i migdałów
- 3 łyżki rumu
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- 1 op. lukru
- 4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami cukru. Podduś. Dolej rum.
2. Z mąki, reszty cukru, masła, jajek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, 2/3 rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Nałóż nadzienie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Mocno zlep brzegi.
3. Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.