Szarlotka z migdałami, rodzynkami i rumem

Po upieczeniu ciasto można polać lukrem lub podawać je z bitą śmietaną.

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1,2 kg jabłek (szara reneta)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • po 5 łyżek rodzynek i migdałów
  • 3 łyżki rumu
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 1 op. lukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój, skrop sokiem z cytryny. Połącz z rodzynkami, posiekanymi migdałami i 5 łyżkami cukru. Podduś. Dolej rum.

2. Z mąki, reszty cukru, masła, jajek i proszku do pieczenia zagnieć ciasto, 2/3 rozwałkuj. Formę wyłóż pergaminem. Wylep plackiem. Nałóż nadzienie. Resztę ciasta rozwałkuj. Plackiem przykryj jabłka. Mocno zlep brzegi.

3. Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas