Składniki na 12 porcji: Ciasto: - 1 i 1/3 szkl. mąki, - 15 dag masła, - 3 łyżki cukru, - 1 cukier waniliowy, - 1 jajko, szczypta soli Nadzienie: - 1 słoik prażonych jabłek, - pół szkl. cukru, - 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku), - 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, - szczypta cynamonu i mielonych goździków Skórka: - 10 dag płatków migdałowych, - po 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu i masła Przygotowanie: 1. Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i jajka zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Wylep nim spód i brzegi (na ok. 3 cm) wyłożonej pergaminem tortownicy. 2. Jabłka wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami. Wyłóż na ciasto. Na wierzchu rozsyp warstwę płatków migdałowych. Posyp je cukrem trzcinowym, polej miodem i obłóż pokrojonym w cienkie płatki masłem. Szarlotkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 50 minut. Podawaj z lodami. Czas przygotowania: 1 godziny i 15 minut 1 porcja zawiera 265 kcal Przepis na jabłka do szarlotek Kalkulator kalorii