Szarlotka z orzechami i bezą
Składniki:
100 g orzechów włoskich,
100 g drobno mielonej pełnoziarnistej mąki pszennej,
70 g cukru pudru,
100 g zimnego masła,
1 żółtko ugotowane na twardo,
1 laska wanilii,
skórka z 1 cytryny,
3 duże jabłka,
2 cm imbiru,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka cynamonu,
50 g orzechów włoskich,
1 surowe żółtko,
2 białka jajek (na bezę),
110 g cukru pudru (na bezę),
35 ml wody (na bezę), szczypta soli (na bezę)
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Orzechy zmiel. Ugotowane żółtko jajka przetrzyj przez sito i dodaj do mieszanki mąki i cukru. Dodaj startą skórkę z cytryny i nasiona wyjęte z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zimne masło pokrój w kostkę dodaj do mieszanki na stolnicy i za pomocą dużego noża całość dokładnie posiekaj, a następnie szybko zagnieć - nie zagniataj długo, wystarczy by składniki scaliły się. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłóż posmarowaną masłem formę. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.
W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - funkcja góra dół. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj przez 15 minut. Przygotuj farsz. Jabłka obierz, wydrąż, pokrój w cienkie cząstki i wrzuć do dużej miski. Imbir zetrzyj. Żółtko jajka roztrzep z sokiem z cytryny i startym imbirem, mieszanką zalej jabłka i odstaw na chwilę by przeszły smakiem imbiru i cytryny. Na podpieczone ciasto wyłóż nasączone mieszanką cząstki jabłek.
Całość posyp cynamonem i posiekanymi orzechami. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj bezę. Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą i zagotuj. Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dalej dodawaj powoli gorący syrop cukrowy. Ubijaj, aż piana będzie lśniąca, bardzo sztywna i całkowicie ostygnie. Gotową pianę wyłóż na podpieczoną szarlotkę i zapiekaj przez kolejne 10 minut, aż beza zbrązowieje na wierzchu.