Szarlotka z twarogiem
Najlepiej smakuje na ciepło!
Sposób przygotowania
1. Masło stop, przestudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ciastka korzenne pokruszyć w malakserze. Twaróg wymieszaj ze wszystkimi żółtkami (w sumie 7) oraz skórką cytrynową, rdzeniem wanilii i kaszką. Dodaj stopione masło. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj ją do masy serowej. Wsyp okruszki ciastek i delikatnie przemieszaj.
2. Jabłka umyj, wytrzyj, obierz ze skórki. Potem pokrój je na cząstki i wytnij środki z pestkami. Cząstki jabłek pokrój w cienkie plasterki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Żaroodporną formę (o poj. 1 litra) posmaruj tłuszczem i oprósz cukrem. W tak przygotowanej formie na przemian układaj warstwy masy serowej oraz jabłek.
3. Formę z zapiekanką wstaw do większego naczynia napełnionego mniej więcej do połowy wodą. Całość wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.