Reklama

Reklama

Szaszłyki drobiowe z rulonikami

Pyszny a zarazem lekki obiad

Czas przyrządzenia: ok. 20 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 2–3 cienkie cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z 3 łyżkami oleju, suszonym oregano i bazylią oraz słodką papryką. Marynatę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Polej przygotowaną marynatą, dobrze przemieszaj. Odstaw w chłodne miejsce. 

3. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój wzdłuż w cienkie plasterki (najłatwiej zrobisz to nożem do obierania warzyw). Plasterki cukinii porcjami wkładaj do gotującej się posolonej wody. Po chwili wyjmij, osusz. 

4. Wymieszaj resztę czosnku oraz oleju. Posmaruj tym plasterki cukini. Zwiń je ciasno. 

5. Kawałki mięsa oraz ruloniki z cukinii ponabijaj na przemian na długie, drewniane patyczki. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je ok. 8 minut. Często obracaj, by zrumieniły się równomiernie. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje