Szaszłyki Gyros
Czas na grilla!
Składniki:
- 500 g jagnięciny
- 500 g schabu
- 1 ząbek czosnku
- 1/8 l oliwy
- Sól, biały pieprz
Na bakłażany:
- 2 bakłażany
- Sól,
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek tymianku
- 1/8 l oliwy
Na sos pomidorowy:
- 1 pomidor
- 6 łyżek keczupu
- Pieprz cayenne
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie plasterki wielkości 2cm i umieścić w misce. Zalać marynatą z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli i pieprzu. Odstawić na godzinę. Ciasno nadziewać na szpadki, opiekać na grillu ze wszystkich stron przez ok. !0 minut.
Bakłażany pokroić na plastry o grubości o,5 cm, posypać solą. Nałożyc na nie posiekany czosnek i listki tymianku, skropić oliwą, odstawić na 30 minut. Osączyc i grillować 2 minuty z obu stron.
Na sos: Pomidora pokroić w kostkę, wymieszać z keczupem, doprawić pieprzem Cayenne, dekorować świeżą bazylią.