Szaszłyki Gyros

Czas na grilla!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 500 g schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/8 l oliwy
  • Sól, biały pieprz

Na bakłażany:

  • 2 bakłażany
  • Sól,
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek tymianku
  • 1/8 l oliwy

Na sos pomidorowy:

  • 1 pomidor
  • 6 łyżek keczupu
  •  Pieprz cayenne

Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie plasterki wielkości 2cm i umieścić w misce. Zalać marynatą z oliwy, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli i pieprzu. Odstawić na godzinę. Ciasno nadziewać na szpadki, opiekać na grillu ze wszystkich stron przez ok. !0 minut.

Bakłażany pokroić na plastry o grubości o,5 cm, posypać solą. Nałożyc na nie posiekany czosnek i listki tymianku, skropić oliwą, odstawić na 30 minut. Osączyc i grillować 2 minuty z obu stron.

Na sos: Pomidora pokroić w kostkę, wymieszać z keczupem, doprawić pieprzem Cayenne, dekorować świeżą bazylią.


Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas