Szaszłyki i roladki

Cukiniowe pakunki w sosie
Cukiniowe pakunki w sosie123RF/PICSEL

Drobiowe pakunki w cukinii i pomidorach

Składniki

  • 60 dag filetu z indyka (możesz go zastąpić np. kurczakiem albo schabem)
  • 1 cukinia q4 mięsiste dojrzałe pomidory (sparzone i obrane)
  • 1 duża obrana cebula
  • 1 cebulka dymka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag kremowego twarożku śmietankowego
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natki, bazylii, szczypiorku)
  • sok z 1/2 cytryny q2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • porwane listki ziół (np. bazylii) do dekoracji
4 porcji

Sposób przygotowania

Szaszłyki z krewetkami
Szaszłyki z krewetkami123RF/PICSEL

Ślimaczki na patyku

Składniki

  • 60 dag mięsa z udźca lub z piersi indyka
  • 20 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 1 cukinia

- marynata

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • po 1 łyżce ostrego keczupu, ostrej musztardy i majonezu
  • 1 chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki i pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przygotowania

Szaszłyki z indykiem
Szaszłyki z indykiem123RF/PICSEL

Włoski indyk w szynce

Składniki

  • 60 dag filetu z indyka q15 dag szynki długo dojrzewającej pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek q1 małe opakowanie rukoli
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • mieszanka suszonych ziół włoskich q6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu winnego (lub soku wyciśniętego z cytryny)
  • sól
  • pieprz
  • wędzona mielona papryka
  • mielone chili

Sposób przygotowania

Szaszłyki z figami
Szaszłyki z figami123RF/PICSEL

Figowe rarytaski

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 16 suszonych fig
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz grubo mielony
  • po 4 łyżki oleju i soku z cytryny;

- sałatka I sos

  • po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
  • 1 czerwona cebula
  • 2/3 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania

Mięsne kuleczki z bakłażanem
Mięsne kuleczki z bakłażanem123RF/PICSEL

Kuleczki z bakłażanem

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego mieszanego lub drobiowego
  • 2 małe bakłażany
  • 2 pomidory
  • 4 korniszony
  • 2 cebule szalotki lub dymki
  • po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej (lub słodkiej, jeśli wolisz)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?