Reklama

Reklama

Szaszłyki i roladki

Z dodatkiem warzyw i owoców będą świetnych urozmaiceniem codziennego menu.

Drobiowe pakunki w cukinii i pomidorach

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag filetu z indyka (możesz go zastąpić np. kurczakiem albo schabem)
  • 1 cukinia q4 mięsiste dojrzałe pomidory (sparzone i obrane)
  • 1 duża obrana cebula
  • 1 cebulka dymka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag kremowego twarożku śmietankowego
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natki, bazylii, szczypiorku)
  • sok z 1/2 cytryny q2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • porwane listki ziół (np. bazylii) do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz. Pokrój w plastry (1,5 cm). Skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem. Cukinię umyj. Odetnij końcówkę, resztę pokrój (obieraczką do warzyw) wzdłuż na plasterki. 

2. Cebulę posiekaj. Paprykę umyj, rozetnij, oczyść, pokrój drobno. Pomidory posiekaj. Na patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzej 2 łyżki oliwy. Duś warzywa 10 minut, przypraw. 

3. Plasterki cukinii posmaruj cieniutko oliwą. Ułóż je na suchej rozgrzanej patelni i smaż po 30 sekund z każdej strony. Przełóż na talerz. Oprósz delikatnie solą oraz pieprzem, wystudź. 

4. Dymkę obierz, posiekaj. Twarożek wymieszaj ze świeżymi ziołami i dymką. Dopraw pieprzem i solą. Posmaruj tym kotleciki. Owiń je cukinią. Ułóż na sosie. Piecz 40 minut w 180 st. Posyp listkami ziół.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje