1. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka. Zalej bulionem. Dolej tyle wody, by ziemniaki były całkowicie przykryte. Ząbki czosnku obierz, wrzuć do garnka z ziemniakami. Dodaj też sporą szczyptę kminku. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez 20 minut.
2. W tym czasie kiełbasę pokrój na 20 grubszych plasterków. Dymki oczyść, cebulki i szczypiorek grubo posiekaj. Miękkie ziemniaki odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą. Potem pokrój je na 20 plasterków.
3. Ponabijaj na przemian po 5 plasterków kiełbasy i ziemniaków na długie drewniane patyczki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż szaszłyki. Zrumień je ze wszystkich stron. Pod koniec posyp ziołami prowansalskimi, odrobiną kminku i pieprzem. Udekoruj dymkami. Podawaj np. z sosem jogurtowo-ziołowym.