Szaszłyki mięsno-warzywne z sosem czosnkowym
Idealne na karnawał.
Składniki:
- 300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) lub drobiowego
- 3 średnie cebule
- 2 papryki
- 10 średnich pieczarek
- 150g boczku wędzonego
- 1/4 szklanki oleju
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
- majeranek, czosnek granulowany
- sos czosnkowy np. Premium Tarsmak
1. Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić zalewę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
2. Piec na grillu elektrycznym ok. 20-30 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem czosnkowym np. PREMIUM Tarsmak.
Smacznego!