Szaszłyki smakosza

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy pyszne szaszłyki. Dzieci będą zachwycone, bo na patyczkach pojawiają się kluski. Smacznego!

Gotowe kluski nadziej na patyki do szaszłyków.
Gotowe kluski nadziej na patyki do szaszłyków. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków jajko
  • 200 g mąki
  • 4-6 obranych marchewek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i mąkę. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić, podsyp mąką. Ugotuj marchewki (7 minut), aż będą miękkie. Odcedź, przelej zimną wodą.

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone na grube krążki marchewki. Dopraw solą i pieprzem, polej miodem, wymieszaj, by marchewki pokryły się glazurą. Smaż około 5 minut.

Przełóż ciasto na stolnicę i podziel na kilka mniejszych części. Z każdej uformuj wałek grubości palca. Lekko go spłaszcz i potnij na ukośne kawałki. Wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj od wypłynięcia około 2 minut. Podawaj kopytka nadziewane na patyki do szaszłyków, na zmianę: klusek, krążek marchewki, klusek, krążek marchewki.

Czas przygotowania: 15 minut, cena porcji: ok. 1 zł, 485 kcal, dla 4 osób.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas