Szaszłyki smakosza
Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy pyszne szaszłyki. Dzieci będą zachwycone, bo na patyczkach pojawiają się kluski. Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków jajko
- 200 g mąki
- 4-6 obranych marchewek
- 50 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i mąkę. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić, podsyp mąką. Ugotuj marchewki (7 minut), aż będą miękkie. Odcedź, przelej zimną wodą.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone na grube krążki marchewki. Dopraw solą i pieprzem, polej miodem, wymieszaj, by marchewki pokryły się glazurą. Smaż około 5 minut.
Przełóż ciasto na stolnicę i podziel na kilka mniejszych części. Z każdej uformuj wałek grubości palca. Lekko go spłaszcz i potnij na ukośne kawałki. Wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj od wypłynięcia około 2 minut. Podawaj kopytka nadziewane na patyki do szaszłyków, na zmianę: klusek, krążek marchewki, klusek, krążek marchewki.
Czas przygotowania: 15 minut, cena porcji: ok. 1 zł, 485 kcal, dla 4 osób.