Szaszłyki z klopsikami
Pyszna przekąska!
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- pół bułki
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 pomidory
- 2 czerwone cebule
- natka pietruszki
- oliwa
- łyżka masła klarowanego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez 30 minut. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Mięso przypraw solą i pieprzem, dodaj namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, kilka gałązek posiekanej natki pietruszki. Masę wymieszaj dłonią, formuj kulki, obtocz w bułce tartej, smaż na maśle klarowanym.
2. Cebulę pokrój w plastry. Pomidory umyj, pokrój w plastry, polej oliwą z oliwek. Naprzemiennie nabijaj na patyczki klopsiki, pomidory i cebulę. Smaż bez tłuszczu na patelni grillowej, dekoruj natką pietruszki, podawaj z sosami.