Szaszłyki z marchewką
Czas przygotowania: 15 minut, 485 kcal, dla 4 osób.
Ugotuj ziemniaki, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i mąkę. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić, podsyp mąką.
Ugotuj marchewki (7 minut), aż będą miękkie. Odcedź, przelej zimną wodą. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone na grube krążki marchewki. Dopraw solą i pieprzem, polej miodem, wymieszaj, by marchewki pokryły się glazurą. Smaż około 5 minut.
Przełóż ciasto na stolnicę i podziel na kilka mniejszych części. Z każdej uformuj wałek grubości palca. Lekko go spłaszcz i potnij na ukośne kawałki. Wrzucaj kluski do wrzątku i gotuj od wypłynięcia około 2 minut.
Podawaj kopytka nadziewane na patyki do szaszłyków, na zmianę: klusek, krążek marchewki, klusek, krążek marchewki.