Reklama

Reklama

Szaszłyki z mięsa mielonego

Tak łatwo przyrządzić z niego pieczone albo smażone smakołyki na szpadkach. Skorzystaj z naszych przepisów, a zaskoczy cię nie tylko ich forma, ale też wyjątkowy smak.

Kofty czosnkowe na ostro

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa z udźca indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1/3 pęczka natki

Składniki

  • 1 kajzerka
  • po 1 łyżce mielonej kolendry i kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • po sporej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej oraz ostrej i słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania szaszłyków

Sposób przygotowania

1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulkę obierz, posiekaj. 

2. Mięso przełóż do mi‑ seczki. Wbij jajko. Dodaj kajzerkę, czosnek, natkę oraz cebulę. Dosyp wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładką masę. Podziel ja na 6 równych części. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Oblep nimi długie drewniane patyczki, formując wałeczki. Ułóż je na deseczce. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 

3. Następnie szaszłyki do‑ brze posmaruj olejem. Smaż 5-7 na patelni z nie‑ przywierającą powłoką. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku(ok. 30 minut w temperaturze 190 st.) Od czasu do czasu obracaj je. Ok. 5 minut przed końcem włącz termoobieg, aby kofty ładnie się zrumieniły.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje