Szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty
Kofty123RF/PICSEL

Kofty czosnkowe na ostro

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa z udźca indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1/3 pęczka natki
  • 1 kajzerka
  • po 1 łyżce mielonej kolendry i kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • po sporej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej oraz ostrej i słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania szaszłyków

Sposób przygotowania

Miętowe kuleczki

Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko

- przyprawy i dodatki

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 gałązki mięty
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • trochę oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Klopsiki w falbance

Klopsiki
Klopsiki123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag mielonej karkówki
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego (ok. 45 dag)
  • 1 jajko

- przyprawy

  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • mielona słodka i ostra papryka
  • 3–4 gałązki koperku
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?