Reklama

Reklama

Szaszłyki z mięsa mielonego

Tak łatwo przyrządzić z niego pieczone albo smażone smakołyki na szpadkach. Skorzystaj z naszych przepisów, a zaskoczy cię nie tylko ich forma, ale też wyjątkowy smak.

Kofty czosnkowe na ostro

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa z udźca indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1/3 pęczka natki

Składniki

  • 1 kajzerka
  • po 1 łyżce mielonej kolendry i kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • po sporej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej oraz ostrej i słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do posmarowania szaszłyków

Sposób przygotowania

1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulkę obierz, posiekaj. 

2. Mięso przełóż do mi‑ seczki. Wbij jajko. Dodaj kajzerkę, czosnek, natkę oraz cebulę. Dosyp wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wyrób gładką masę. Podziel ja na 6 równych części. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Oblep nimi długie drewniane patyczki, formując wałeczki. Ułóż je na deseczce. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 

3. Następnie szaszłyki do‑ brze posmaruj olejem. Smaż 5-7 na patelni z nie‑ przywierającą powłoką. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku(ok. 30 minut w temperaturze 190 st.) Od czasu do czasu obracaj je. Ok. 5 minut przed końcem włącz termoobieg, aby kofty ładnie się zrumieniły.

Reklama


Miętowe kuleczki

Składniki

  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 gałązki mięty
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • trochę oleju do smażenia

Sposób przygotowania

 1. Bułkę kajzerkę namocz w mleku. Miętę opłucz, osusz, grubo posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz musztardę i miętę. Wprost do masy przeciśnij przez praskę czosnek. Wbij jajko. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalski‑ mi. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej 32 niewielkie kuleczki. Oprósz je ze wszystkich stron mąką. 

2. Na 8 długich wykałaczek ponabijaj po 4 klopsiki. Szaszłyki smaż na ru‑ miano na rozgrzanym oleju przez 8 ‑10 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu, np. z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz surówką. Udekoruj według uznania. 


Klopsiki w falbance

Składniki

  • 80 dag mielonej karkówki
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego (ok. 45 dag)
  • 1 jajko

Składniki - przyprawy

  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • mielona słodka i ostra papryka
  • 3–4 gałązki koperku
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania

1. Ciasto rozwiń, rozmrażaj ok. 20 minut w pokojowej temperaturze. W tym czasie koperek opłucz, osusz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą oraz jajko i posieka‑ ny koperek. Wsyp sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę (do smaku). Dobrze wyrób. 

2. Z mięsnej masy uformuj 24 małe klopsiki. Ciasto francuskie potnij na 8 pasków o równej szerokości. Na szpadki do szaszłyków nabij paski ciasta oraz po 3 klopsiki, formując falbanki. Szaszłyki posmaruj ole‑ jem. Ułóż na blasze. Piecz przez 20 minut w temp. 190 st.  

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje