Szaszłyki z ryb - Renata

80 dag filetów z ryb (np. z okonia), 5 łyżek wódki, 7 łyżek pikantnego sosu sojowego, 1 czerwona papryka, 2 pory, 35 dag kiełków fasoli z puszki, 25 dag kiełków soi z puszki, 1 ząbek czosnku, 1,5 dag świeżego imbiru, 7 łyżek oleju, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki octu winnego,5 łyżek pikantnego keczupu, sól

article cover
INTERIA.PL

Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wódkę wymieszać z 5 łyżkami sosu sojowego. Do tej marynaty włożyć rybę i odstawić na 30 minut, następnie rybę wyjąc i nabić na patyczki do szaszłyków. Pory umyć i pokroić w paski. Paprykę przepołowić, po usunięciu gniazda nasiennego również pokroić w paski. Kiełki soi i fasoli osączyć z zalewy. Czosnek i imbir posiekać wraz z porami i papryką. Smażyć ok 5 minut na 3 łyżkach oleju. Dodać kiełki soi i fasoli, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. Całość doprawić octem winnym, cukrem, solą keczupem oraz pozostała porcją sosu sojowego. Pozostałą część oleju rozgrzać i smażyć szaszłyki 5-6 minut z każdej strony. Idealnie smakują i wyglądają podane z duszonymi warzywami.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas