Szczupak gdański
Z winem i bakaliami.

Składniki na 6 porcji:
- 1 szczupak (1,30 kg), - pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, 2 listki laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - 1-2 goździki, - sok i skórka z cytryny, - 2 łyżki masła, łyżka mąki, - szklanka czerwonego wina, - sól, pieprz, cukier, - 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. 2. Obrane warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 szklankami gorącej wody. Zagotować, włożyć łeb i ogon szczupaka, gotować godzinę na małym ogniu. Wywar przecedzić i gotować tak długo, aż pozostanie tylko szklanka płynu. 3. Przygotowanego szczupaka podzielić na porcje, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem. Gotować 10 minut na małym ogniu. 4. Rodzynki sparzyć, osączyć. Mąkę zasmażyć z masłem na rumiano. Wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką cytrynową. Gęsty sos wlać do ryb, potrząsnąć rondlem. Wrzucić bakalie, dusić 8-10 minut. Czas przygotowania: 2 godziny 1 porcja: 190 kcal