Szczupak gdański

Z winem i bakaliami.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 szczupak (1,30 kg),
- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule, 2 listki laurowe,
- po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- 1-2 goździki,
- sok i skórka z cytryny,
- 2 łyżki masła, łyżka mąki,
- szklanka czerwonego wina,
- sól, pieprz, cukier,
- 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
2. Obrane warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 szklankami gorącej wody. Zagotować, włożyć łeb i ogon szczupaka, gotować godzinę na małym ogniu. Wywar przecedzić i gotować tak długo, aż pozostanie tylko szklanka płynu.
3. Przygotowanego szczupaka podzielić na porcje, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem. Gotować 10 minut na małym ogniu.
4. Rodzynki sparzyć, osączyć. Mąkę zasmażyć z masłem na rumiano. Wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką cytrynową. Gęsty sos wlać do ryb, potrząsnąć rondlem. Wrzucić bakalie, dusić 8-10 minut.
Czas przygotowania: 2 godziny
1 porcja: 190 kcal

Dowiedz się więcej na temat: szczupak | ryby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje