Szczypiorkowo-rzodkiewkowa
Patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie.
Składniki dla 4 osób:
Zupa:
- kilka pęczków szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 30 dag piersi kurczaka
- śmietankowy serek topiony
- 4 łyżki śmietany kremówki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Marynata:
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki curry
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie. Pierś umyj, pokrój w długie paski. Składniki na marynatę wymieszaj. Mięso włóż do marynaty, odstaw do lodówki.
2. Szczypior i rzodkiew umyj, pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do garnka wlej bulion, dodaj cebulę i topiony serek, szczypiorek i rzodkiew (odłóż odrobinę do dekoracji). Przypraw solą i pieprzem, gotuj 10 minut.
3. Kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Ostudź go, nabijaj na patyczki. Zupę zmiksuj blenderem. Podgrzej, dodaj śmietanę, dekoruj posiekaną w plasterki rzodkiewką. Podawaj z szaszłykami z kurczaka i grzankami z serem lub tostami z masłem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut