Szczypiorkowo-rzodkiewkowa

Patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie.

Szczypiorkowo-rzodkiewkowa
Szczypiorkowo-rzodkiewkowa123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Zupa:

  • kilka pęczków szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 30 dag piersi kurczaka
  • śmietankowy serek topiony
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 

Marynata:

  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Patyczki do szaszłyków mocz 30 minut w zimnej wodzie. Pierś umyj, pokrój w długie paski. Składniki na marynatę wymieszaj. Mięso włóż do marynaty, odstaw do lodówki.

2. Szczypior i rzodkiew umyj, pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do garnka wlej bulion, dodaj cebulę i topiony serek, szczypiorek i rzodkiew (odłóż odrobinę do dekoracji). Przypraw solą i pieprzem, gotuj 10 minut.

3. Kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Ostudź go, nabijaj na patyczki. Zupę zmiksuj blenderem. Podgrzej, dodaj śmietanę, dekoruj posiekaną w plasterki rzodkiewką. Podawaj z szaszłykami z kurczaka i grzankami z serem lub tostami z masłem.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas