Sześć najzdrowszych przypraw świata

Trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnię bez ziół i przypraw. Wzbogacają i podkreślają smak wielu potraw, szczególnie ryb i mięs, ale też zup, sałatek warzywnych i owocowych, a nawet deserów. Niektórych przypraw warto używać jak najczęściej także ze względów zdrowotnych. Nie tylko ułatwiają trawienie i chronią przed wrzodami, ale działają też przeciwzapalnie, obniżają poziom cukru we krwi i wspierają pracę wątroby. To jednak tylko część ich niesamowitych właściwości. Poznaj sześć najzdrowszych przypraw świata.

Poznaj najzdrowsze przyprawy świata
Poznaj najzdrowsze przyprawy świata ©123RF/PICSEL
"Czarny słoik" na poprawę odporności i infekcjeInteria.tv

Kurkuma

Kurkuma
©123RF/PICSEL

Pochodząca z Indii kurkuma od tysiącleci była wykorzystywana w naturalnej medycynie. Łagodziła objawy wrzodów i chorób układu oddechowego, a także bóle miesiączkowe. Dziś wiadomo, że świetnie wpływa na cały organizm, a właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuminie. Ten naturalny przeciwutleniacz działa przeciwzapalnie i usuwa wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Kurkuma nie ma sobie równych także jeśli chodzi o wspomaganie układu pokarmowego. Wzmacnia śluzówkę żołądka i zwalcza bakterie H. pylori odpowiedzialne za wrzody. Stymuluje też produkcję żółci i soku trzustkowego. Ułatwia więc trawienie i regenerację wątroby. Kurkuma wzmacnia też odporność, spowalnia namnażanie się wirusów, a także obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy czy cukrzycy.

Imbir

Imbir słynie z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Wzmacnia układ krążenia (chroni przed zakrzepicą, obniża poziom cholesterolu), stymuluje układ nerwowy (poprawia pamięć i koncentrację) i jest pomocny przy bólach migrenowych. Działa też rozgrzewająco, dzięki czemu niweluje bóle mięśni i stawów. Świetnie wspomaga trawienie, chroni przed wzdęciami i łagodzi nudności. Znajdujące się w imbirze substancje stymulują także układ immunologiczny i ułatwiają zwalczanie infekcji. Warto wiedzieć, że najwięcej cennych substancji znajdziemy w świeżym korzeniu imbiru.

Szafran

Czarnuszka
©123RF/PICSEL

Szafran to nie tylko najzdrowsza, ale i najdroższa przyprawa świata. W medycynie naturalnej od wieków wykorzystywano ją w zwalczaniu infekcji układu oddechowego, wrzodów czy chorób serca. Szafran zawiera silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie. Wspomagają regenerację żołądka i łagodzą objawy choroby wrzodowej. Szafran ma też zbawienny wpływ na układ nerwowy – zwiększa wydzielanie hormonów szczęścia, dzięki czemu zmniejsza ryzyko depresji. Korzystnie wpływa też na jakość nasienia u mężczyzn – nie bez przyczyny nazywa się go naturalnym afrodyzjakiem.

Czarnuszka

Nasiona czarnuszki są naturalnym sposobem na wiele dolegliwości. Przede wszystkim regenerują błony śluzowe żołądka i łagodzą objawy wrzodów. Znajdujące się w nich substancje zmniejszają też ryzyko cukrzycy – obniżają poziom glukozy we krwi, a jednocześnie stymulują produkcję insuliny. Badania prowadzone przez naukowców potwierdzają też, że czarnuszka w dużych ilościach wspomaga leczenie astmy alergicznej, a także nadciśnienia tętniczego. Czarnuszka korzystnie wpływa również na skórę – wspomaga leczenie trądziku, atopowego zapalenia skóry, grzybicy i łuszczycy.

Rozmaryn

Rozmaryn
©123RF/PICSEL

Rozmaryn to idealna przyprawa dla cukrzyków i wrzodowców. Jego ekstrakt reguluje poziom cukru we krwi i zwiększa produkcję insuliny. Chroni też komórki trzustki przed uszkodzeniami. Rozmaryn wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe, łagodzi bóle reumatyczne i poprawia krążenie. Wspiera też pracę wątroby i układu pokarmowego. Ułatwia detoksykację, łagodzi bóle żołądka, niweluje objawy wrzodów.

Szałwia lekarska

Szałwia nie tylko poprawia smak potraw, ale ułatwia ich trawienie i chroni przed zgagą i wzdęciami. Reguluje też poziom cukru we krwi. Ziele działa również antyseptycznie – zwalcza infekcje i stany zapalne w jamie ustnej (także afty i pleśniawki), łagodzi bóle gardła. Liście szałwii zawierają też substancje, które mają zbawienny wpływ na skórę – wspierają walkę z trądzikiem, łuszczycą i grzybicą. Jakby tego było mało, hamują procesy starzenia się. Regularnie spożywane napary z szałwii są też skuteczną metodą walki z nadpotliwością – także tą spowodowaną nadczynnością tarczycy czy stresem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas