Szlacheckie powidła z goździkami

Smażone według dawnej receptury. Sprawdzony przepis na piękny zapach, idealny kolor i niepowtarzalny smak!

Powidła szlacheckie z goździkami
Powidła szlacheckie z goździkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka o grubym dnie. Dodaj cynamon  i goździki. Smaż bez przykrycia 1 i 1/2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, wystudź, przykryj i odstaw w chłodne miejsce.

2. Następnego dnia ponownie smaż przez 1 i 1/2 godziny, tym razem już na nieco mniejszym ogniu i częściej mieszając. Ponownie wystudź, przykryj i odstaw w chłodne miejsce.

3. Trzeciego (ostatniego) dnia smaż powidła tak jak poprzednio, tylko na bardzo małym ogniu, i nieco krócej, przez 1 godzinę. Często mieszaj, uważając, by powidła nie przywarły do dna garnka. Usuń przyprawy. Masę przełóż do słoiczków. Odwróć je do góry dnem i wystudź.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas