Szlacheckie powidła z goździkami
Smażone według dawnej receptury. Sprawdzony przepis na piękny zapach, idealny kolor i niepowtarzalny smak!
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka o grubym dnie. Dodaj cynamon i goździki. Smaż bez przykrycia 1 i 1/2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, wystudź, przykryj i odstaw w chłodne miejsce.
2. Następnego dnia ponownie smaż przez 1 i 1/2 godziny, tym razem już na nieco mniejszym ogniu i częściej mieszając. Ponownie wystudź, przykryj i odstaw w chłodne miejsce.
3. Trzeciego (ostatniego) dnia smaż powidła tak jak poprzednio, tylko na bardzo małym ogniu, i nieco krócej, przez 1 godzinę. Często mieszaj, uważając, by powidła nie przywarły do dna garnka. Usuń przyprawy. Masę przełóż do słoiczków. Odwróć je do góry dnem i wystudź.