Sznycel po kowbojsku
Oto przepis na mięso w oryginalnym wydaniu. Zrób na obiad sznycle po kowbojsku.
Składniki na 4 porcje:
- 4 ziemniaki (po około 20 dag)
- 70 dag filetu z piersi indyka
- 40 dag cukinii
- 10 dag orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 8 dag bułki tartej
- 1 jajko
- 5 dag mąki
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- 2 dag masła
- 40 dag kwaśnej śmietany
- cząstki limonki do dekoracji
Przygotowanie: ok. 60 minut
1. Ziemniaki (podobnej wielkości) porządnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 60 minut.
2. Filet z indyka oczyścić, pokroić na 4 plastry. Rozbić je między dwoma kawałkami folii spożywczej (mięso nie będzie pryskać). Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić w słupki.
3. Orzeszki ziemne drobno posiekać, wymieszać z tartą bułką i wysypać na płaski talerz. Jajko wbić na głęboki talerz, roztrzepać ze szczyptą pieprzu i soli. Sznycle najpierw oprószyć mąką. Następnie panierować w jajku i orzechach z bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony.
4. Masło rozgrzać w garnku, podsmażyć cukinię. Posypać solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić 4 minuty. Sznycle osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, jarzynką z cukinii i kwaśną śmietaną. Danie udekorować cząstkami limonki.