Sznycel po kowbojsku

Oto przepis na mięso w oryginalnym wydaniu. Zrób na obiad sznycle po kowbojsku.

Oto nowy przepis na oryginalne sznycle
Oto nowy przepis na oryginalne sznycle 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 ziemniaki (po około 20 dag)
  • 70 dag filetu z piersi indyka
  • 40 dag cukinii
  • 10 dag orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • 8 dag bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 dag mąki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 dag masła
  • 40 dag kwaśnej śmietany
  • cząstki limonki do dekoracji

Przygotowanie: ok. 60 minut

1. Ziemniaki (podobnej wielkości) porządnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 60 minut.

2. Filet z indyka oczyścić, pokroić na 4 plastry. Rozbić je między dwoma kawałkami folii spożywczej (mięso nie będzie pryskać). Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić w słupki.

3. Orzeszki ziemne drobno posiekać, wymieszać z tartą bułką i wysypać na płaski talerz. Jajko wbić na głęboki talerz, roztrzepać ze szczyptą pieprzu i soli. Sznycle najpierw oprószyć mąką. Następnie panierować w jajku i orzechach z bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony.

4. Masło rozgrzać w garnku, podsmażyć cukinię. Posypać solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić 4 minuty. Sznycle osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, jarzynką z cukinii i kwaśną śmietaną. Danie udekorować cząstkami limonki.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas